PROMJENLJIVA STATISTIKA

BDP u Srbiji nije pao 3,1 posto nego 6,2 posto

11.05.2011 u 10:19

Bionic
Reading

Prema najnovijim saznanjima srpskog statističkog zavoda, pad BDP-a u Srbiji 2009. godine iznosio je 6,2 posto, čak dvostruko više nego što se procjenjivalo

Velika odstupanja u procjeni kretanja BDP-a komentirao je Mihajlo Arsić, član Ekonomskog savjeta premijera Srbije, podsjetivši da su ekonomisti i ranije sumnjali u prethodnu procjenu Zavoda za statistiku, pretpostavljajući da je pad BDP u 2009. godini bio veći od 3,1 posto.

Nove spoznaje o kretanju BDP-a povlače za sobom i neugodne posljedice po ekonomsku politiku. Između ostaloga, kreatori ekonomske politike morat će pooštriti mjere za smanjivanje državne potrošnje i ubrzati njihovo provođenje.

'Najnovija procjena pada BDP-a u 2009. je, vjerujem, bliža stvarnosti, ali to znači da je Srbija raspolagala s manje sredstava nego što se pretpostavljalo, pa je udio vanjskog duga i fiskalnog deficita u BDP-u bio veći nego što se pretpostavljalo. Ako je tako, to zahtijeva zaoštravanje makroekonomske politike i oštrije fiskalno prilagođavanje nego što se dosad planiralo', zaključuje Arsić.