DZS POTVRDIO

BDP u drugom tromjesečju pao za 0,8 posto

10.09.2014 u 12:48

Bionic
Reading

Hrvatsko gospodarstvo realno je u drugom tromjesečju palo 0,8 posto na godišnjoj razini, već 11. kvartal zaredom, pokazala je danas druga procjena Državnog zavoda za statistiku

Time je potvrđena prva procjena, objavljena krajem kolovoza, a prema novoj ESA 2010 metodologiji, DZS je također procijenio da je u drugom kvartalu sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) bio realno manji za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje i 1 posto u odnosu na drugo lanjsko tromjesečje.

To pokazuje da je pad BDP ubrzan u odnosu na prvi kvartal, kada je gospodarstvo oslabilo 0,4 posto.

Izdaci za potrošnju kućanstava u drugom su tromjesečju pali za 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su izdaci za potrošnju neprofitnih ustanova koje služe kućanstvima (NPUSK) porasli za 1,3 posto.

Izdaci za potrošnju države pali su istodobno za 3,4 posto, dok je pad bruto investicija u fiksni kapital iznosio 5,2 posto.

Izvoz roba i usluga porastao je, pak, za 7,9 posto, ponajprije zbog rasta robnog izvoza za 16 posto, no izvoz usluga pao je za 0,1 posto. Uvoz roba i usluga porastao je za 2,2 posto, pri čemu je uvoz roba skočio za 4,1 posto.

Najveći doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen uvozom roba, izvijestio je DZS.

Istaknuo je i da je doprinos domaće potražnje ostvarenoj stopi realnog rasta BDP-a bio negativan, 2,9 postotnih bodova, dok je doprinos neto inozemne potražnje bio pozitivan - 2,1 postotni bod.

Bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom tromjesečju 2014. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno je manja za 0,4 posto.