MULTINACIONALKA U KISOCIMA

BAT ulazi i u Tisak: Todorić dobiva stranog suvlasnika

01.06.2015 u 12:56

Bionic
Reading

Adris grupa predvođena Antom Vlahovićem, potpisivanjem ugovora o prodaji Tvornice duhana Rovinj (TDR) prošlog vikenda u Londonu u potpunosti se odrekla duhanskog biznisa. Ne samo da je prodan TDR, dakle, proizvodnja cigareta već i uzgoj duhana (Hrvatski duhani), proizvodnja ambalaže (Istragrafika), ali i sav maloprodajni kanal: kiosci iNovine i Opresa u BiH te udio koji Adris ima u Tisku

Tportal je prvi pisao o tome da će TDR biti prodan BAT-u. Iako u transakciji ukupno teškoj skoro 3,8 milijardi kuna najmanji dio vjerojatno i otpada na udio u Tisku – riječ je o 25,86 posto dionica - zanimljivo je da njome počinju i neka nova preslagivanja i partnerstva.

Naime većinski je vlasnik Tiska koncern Agrokor Ivice Todorića. Adris grupa predvođena Antom Vlahovićem i Agrokor već više od desetljeća strateški su partneri, a upravo je Tisak bio tvrtka u kojoj su bili suvlasnici. Prije godinu i pol dana Adris i Agrokor namjeravali su ujediniti maloprodaju Tiska i iNovina, a iako su koncentraciju bili prijavili Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), od te se namjere odustalo. Bilo je jasno, naime, da za takvo što neće dobiti zeleno svjetlo AZTN-a.

Adrisovom prodajom udjela u Tisku BAT-u Ivica Todorić tako prvi put dobiva jednu multinacionalku ovakvog kalibra u suvlasništvo neke Agrokorove kompanije. S obzirom na to da su se zbog strateškog partnerstva između Agrokora i Adrisa godinama i u Tisku, ali i najvećem maloprodajnom lancu Konzumu favorizirale cigarete TDR-a, za pretpostaviti je da će se u budućnosti u tom smislu stvari mijenjati.

Tisak ima oko 1.100 kioska i najveći je lanac u državi dok iNovine imaju oko 350 prodajnih mjesta. Tisak je lani imao prihod od prodaje veći od 2,8 milijardi kuna dok su iNovine imale prihod od blizu 470 milijuna kuna.