DIREKTORICA OPTIMISTIČNA

Barijera za proboj u Srbiju: Dva grada čekaju hrvatsku struju, u HEP-u nisu zabrinuti

25.11.2017 u 10:46

Bionic
Reading

Nakon Slovenije, hrvatska struja trošit će se i u Srbiji. Dva srbijanska grada, Kraljevo i Valjevo, odlučila su na javnom natječaju promijeniti dobavljača električne energije, odnosno ubuduće će struju za javnu rasvjetu kupovati od HEP-a. Država im je postavila samo jedan uvjet - moraju najprije podmiriti dugove Elektroprivredi Srbije. U HEP-u očekuju da će taj proces do kraja godine biti riješen.

'Na što bi to sličilo da sada svatko tko duguje nekome za električnu energiju ili plin, u jednom trenutku kaže: pa dobro, sada ću promijeniti opskrbljivača, opskrbljivat će me netko drugi', izjavio je Aleksandar Antić, srbijanski ministar energetike.

U HEP-u nisu zabrinuti, javlja HRT.

'Tkva zapreka i barijera na tržištu ne postoji u Hrvatskoj i u Sloveniji. Prema našim zadnjim informacijama, očekujemo da će taj proces do kraja godine biti riješen', kazala je Tina Jakaša, direktorica HEP opskrbe. 

Energetsko tržište u Srbiji liberalizirano je prije četiri godine. HEP već opskrbljuje tamošnju tvrtku Cimos. Iako Elektroprivreda Srbije gubi monopol, to ih ne zabrinjava, zadržavaju 98 posto tržišta.

  • +7
Predsjednica RH na svečanoj inauguraciji srbijanskog predsjednika Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

HEP planira daljnje širenje na srbijanskom tržištu.