VLADIN PLAN

Banke i HEP preuzimaju Dioki, Ježić izlazi

22.07.2011 u 09:27

Bionic
Reading

Iako je Ina zasad odustala od obustave isporuke etana Diokiju te nastavlja s prisilnom naplatom duga od 65 milijuna kuna, u središtu pozornosti je restrukturiranje Diokija. Vlada intenzivno radi na modelu, potvrdio je ministar gospodarstva Popijač, kojim bi se očuvala radna mjesta i izvoz koji Dioki ostvaruje, a dominantna je ideja da banke, HEP i Ina, odnosno najveći Diokijevi vjerovnici uđu u vlasničku strukturu te petrokemijske tvrtke

Iz vlasništva pak mora izaći sadašnji vlasnik Robert Ježić. Iako je Diokijeva ukupna zaduženost u bankama, dodao je Popijač, oko milijardu kuna, ne bi se u tom iznosu preuzelo vlasništvo nego tek za dio duga. Dioki je HEP-u navodno dužan oko 160 milijuna kuna.

'Tim restrukturiranjem zaštitit ćemo Dioki, a kasnije bi se tražio strateški partner', poručio je Popijač te dodao kako HEP-u nije namjera dugoročno ostati vlasnikom te petrokemijske tvrtke.

Dioki je, prema našim informacijama, Hypo banci dužan 50 milijuna kuna, Zabi 30, Erste banci 10 te Raiffeisen banci 10 milijuna kuna. Dobavljačima je Dioki navodno dužan 20 milijuna kuna. Iako je ta tvrtka ponudila i svoj plan restrukturiranja, njime vjerovnici navodno nisu zadovoljni. S druge strane, kao mogući scenarij spominje se i stečaj Diokija koji bi Ina možda mogla pokrenuti. U Ini su objasnili kako su svoju odluku o obustavi isporuke etana Diokiju naglo promijenili jer su shvatili da gašenjem te tvrtke ne bi ništa dobili jer bi Dioki prestao raditi pa ne bi imali odakle naplatiti svoja potraživanja.

S druge strane, dok država obuzdava Inu oko Diokija, predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi navodno je prije nekoliko dana poslao pismo Vladi u kojem traži rješavanje pitanja plinskog biznisa. Vlada je bila odlučila otkupiti poslovanje uvoznim plinom iz Ine, ali je nakon Polančecova i Sanaderova odlaska od toga odustala jer je izračunala da bi na njemu imala goleme gubitke jer se plin uvozi po većoj cijeni nego što se u Hrvatskoj prodaje. Ipak, pitanje plinskog biznisa, doznajemo, neće se rješavati dok se ne raščisti priča s navodnim mitom koje je MOL platio Sanaderu za upravljačka prava u Ini.