NIJE U STRANCIMA SVE

Bajs ljut jer se zanemaruje domaćeg gosta

29.12.2010 u 14:19

Bionic
Reading

Na natječaje Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za udruženo oglašavanje za 2011. od ukupnih 374 pristiglih zahtjeva tek je 20-ak za programe za domaćeg gosta, što je znatno manje od očekivanja, te je potrebno pojačati informiranost i promociju tih programa među turističkim odredištima i zajednicama, hotelijerima i putničkim agencijama, upozorio je danas ministar turizma i predsjednik HTZ-a Damir Bajs

Istaknuvši da je u programima Ministarstva turizma, HTZ-a te u Akcijskom planu za turizam hrvatske Vlade za 2011. poseban naglasak prvi put stavljen upravo na domaćeg gosta i njegov 'povratak' u hrvatski turizam, ministar je naglasio kako još ima vremena da se zainteresirani jave na te natječaje.

Sredstva su osigurana i čekaju, a novi rok za to je do 21. siječnja iduće godine. Po potrebi će se i produljiti sve dok se ne iskoristi oko 5,5 milijuna kuna koliko HTZ i Ministarstvo imaju predviđeno za potpore za te programe.

Riječ je o programima kojima se podupire ostanak domaćih gostiju u Hrvatskoj i njeno upoznavanje, i to s 50 kuna po putniku na jednodnevnim izletima te s 200 kuna po putniku kada je u pitanju trodnevni program s dva noćenja.

Za ovaj potonji stigao je do sada samo jedan zahtjev i to zagrebačke agencije RTA koja je predložila programe za pet hrvatskih županija, pa je stoga ministar poručio i odredištima i turističkim zajednicama i hotelijerima i agencijama da dobro prouče natječaje, da se udruže te pokušaju zajedno smisliti nove ili ' uvezati' već postojeće proizvode i programe kako bi iskoristili predviđena sredstva koja nisu mala.

Time bi i putovanja po Hrvatskoj za određene socijalne skupine poput školske djece i umirovljenika posebno u pred i posezoni mogla biti znatno jeftinija nego sada.

To je i na tragu trendova u Europi i svijetu gdje se pojačava domaći turizam, jer pitanje je, kako je kazao ministar Bajs na današnjoj sjednici Turističkog vijeća HTZ-a, koliko se u hrvatskom turizmu može dalje povećavati udjel stranih turista i je li baš dobro da stranci imaju udjel u ukupnim noćenjima od 90 posto