TRŽIŠNO NATJECANJE

AZTN odbio zahtjev B.neta protiv HT-a

14.09.2010 u 19:58

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odbila je zahtjev tvrtke B.net Hrvatska protiv Hrvatskog telekoma (HT) za utvrđivanje sprječavanja, ograničavanja ili narušavanja tržišnog natjecanja zlouporabom vladajućeg položaja na tržištu prijenosa televizijskih programa krajnjim korisnicima u Hrvatskoj i na tržištu iznajmljenih elektroničkih komunikacijskih vodova, izvijestili su danas iz AZTN-a

Iz Agencije ističu da su se navodi B.neta odnosili prije svega na spornu politiku cijena HT-a i to na dvije razine.

Na prvoj se, prema mišljenju B.neta, HT se prilikom pružanja usluge prijenosa televizijskih programa (MAXtv) ponaša predatorski, odnosno pruža tu uslugu krajnjim potrošačima (maloprodaja) po cijenama nižim od njezinih troškova.

Na drugoj razini, HT navodno prilikom pružanja usluge najma EK vodova (veleprodaja), koja je neophodna za pružanje maloprodajne usluge prijenosa programa, korisnicima tih usluga, poput operatera B.neta, naplaćuje tako visoke cijene da se njihova usluga čini neisplativom, odnosno nekonkurentnom HT-ovoj usluzi MAXtv-a.

Takvim politikama cijena, kako se nadalje prenosi, HT navodno dovodi konkurenciju na maloprodajnom tržištu odnosno davatelje usluga prijenosa televizijskih programa u "'cjenovne škare' (engl. margin squeeze) i istiskuje ih s tržišta.

Agencija je, kako se navodi, u postupku pokrenutom po zahtjevu B.neta najprije trebala odrediti nalazi li se HT uopće u vladajućem položaju na mjerodavnom tržištu prijenosa televizijskih programa u Hrvatskoj, na kojem pruža uslugu MAXtv-a, te na kojem sudjeluju i ostali poduzetnici koji pružaju usluge kabelske televizije, IPTV-a i satelitske televizije.

'Premda tržišni udio HT-a na ovom tržištu raste, Agencija je utvrdila da se primjenom Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i kriterija iz pravne stečevine EU koji vrijede za ocjenu postojanja vladajućeg položaja, ne radi o vladajućem položaju HT-a na tom tržištu', navodi se u priopćenju.

Nasuprot tome, utvrđena je izrazita dinamičnost i rast cjelokupnog tržišta pružanja usluga prijenosa televizijskih programa što se očituje u povećanju broja konkurenata i u snažnom rastu vrijednosti tržišta, a također je utvrđeno kako ne postoje značajne prepreke za ulazak novih konkurenata na ovo tržište.

U pogledu razine cijena MAXtv usluge, uvidom u strukturu troškova pružanja te usluge, Agencija nije pronašla dokaze koji bi upućivali na to da se radi o predatorstvu odnosno o cijenama ispod troškova pružanja usluge.

Vezano za dio zahtjeva koji se odnosi na istiskivanje s tržišta politikom cijena u veleprodaji, odnosno pružanja usluga najma EK vodova, Agencija je utvrdila kako B.net, kao i veći dio pružatelja usluga prijenosa televizijskih programa krajnjim potrošačima, u praksi pretežito koristi vlastitu infrastrukturu, a ne EK vodove HT-a, dok istodobno postoji i mogućnost korištenja vodova drugih poduzetnika (HEP-a, HŽ-a i dr.).

Iz tog razloga, EK vodovi u vlasništvu HT-a ne predstavljaju nužan resurs za pružanje usluge prijenosa televizijskih programa krajnjim korisnicima, te ih većina poduzetnika niti ne koristi, navodi se u priopćenju i ističe da je stoga Agencija utvrdila kako niti u tom dijelu zahtjeva nema dokaza koji bi upućivali na zlouporabu vladajućeg položaja od strane HT-a.

Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja napominju kako su u cilju potpunog utvrđivanja činjenica u postupku aktivno surađivali s HAKOM-om kao nadležnim regulatornim tijelom, a pri donošenju odluke koristila se i komparativna pravna i stručna literaturu i odluke Europske komisije i sudova EU.