kršenje zakona

AZTN kaznio sisački Mlin i pekare s 1.500 eura zbog nepoštenih praksi

15.06.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je u četvrtak da je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP) u lancu opskrbe hranom kaznila tvrtku Mlin i pekare iz Siska s 1.500 eura

Agencija je pokrenula upravni postupak po službenoj dužnosti protiv kupca-trgovca u maloprodaji Mlin i pekare, kako bi utvrdila je li iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Nakon provedenog upravnog postupka, AZTN je utvrdio da su Mlin i pekare iskoristile značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse u smislu ZNTP-a svome dobavljaču jaja.

Kako se nadalje navodi u objavi Agencije, utvrđeno da su Mlin i pekare u razdoblju od 28. veljače do 28. ožujka 2022., dakle u trajanju od 28 dana, poslovale sa svojim dobavljačem jaja na temelju ugovora koji nije sadržavao odredbu o cijeni prehrambenog proizvoda, čime su postupile protivno odredbi ZNTP-a, te na temelju ugovora koji nije sadržavao odredbu o kvaliteti i vrsti prehrambenog proizvoda, što je protivno odredbi članka ZNTP-a i predstavlja nepoštenu trgovačku praksu.

Agencija je izrekla novčanu kaznu u iznosu od 1.500 eura, a utvrdila ju je uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača, kao i više olakotnih okolnosti, posebno uvažavajući činjenicu da su Mlin i pekare, prije donošenja obavijesti o preliminarno utvrđenom činjeničnom stanju, uskladile svoje poslovanje s odredbama ZNTP-a.

AZTN smatra da je s ovako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda ZNTP-a, ne samo u odnosu na Mlin i pekare već i u odnosu na ostale adresate ZNTP-a, objavila je Agencije na svojim internetskim stranicama.