renault prodao podružnice

AZTN uvjetno odobrio koncentraciju Grand Automotive i Renault Nissan Hrvatske

02.11.2022 u 16:17

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izvijestila je u srijedu da je uvjetno odobrila koncentraciju Grand Automotive LLP/Grand Automotive RD Ltd. i Renault Nissan Hrvatska.

Podsjetimo, Renault grupa je početkom travnja objavila da je dogovorila prodaju svoje hrvatske podružnice izraelskoj grupi Taavura, koja će preko svojeg međunarodnog poduzeća Grand Automotive i službeno preuzeti distribuciju brandova Renault grupe i Nissana u Hrvatskoj.

Grand Automotive LLP je putem povezanih poduzetnika u Hrvatskoj ovlašteni distributer novih motornih vozila marke Hyundai, Nissan i Ford. Nakon provedbe koncentracije, poduzetnik Grand Automotive LLP će udjele u poduzetniku Renault Nissan Hrvatska prenijeti na poduzetnika pod njegovom kontrolom-Grand Automotive RD Ltd., koji je osnovan kao društvo posebne namjene, navodi AZTN u svom priopćenju.

U tom predmetu AZTN je zatražio očitovanja, podatke i dokumentaciju od najznačajnijih tržišnih takmaca na utvrđenim mjerodavnim tržištima: Porsche Hrvatska i Emil Frey grupa, najznačajnijih multi-brand uvoznika i servisera te od neovisnih servisera, navodi se između ostalog u priopćenju.

Vodeći računa o strukturi mjerodavnog tržišta s obzirom na postojeće i potencijalne konkurente, općih pokazatelja o tržišnim udjelima na mjerodavnom tržištu, podataka i očitovanja pribavljenih od poduzetnika, AZTN je u postupku ocjene te koncentracije utvrdio da je riječ o koncentraciji koja se može dopustiti samo uz ispunjavanje mjera i uvjeta za otklanjanje mogućih negativnih učinaka koncentracije na tržišno natjecanje na tržištu prodaje originalnih rezervnih dijelova za motorna vozila robnih marki Hyundai, Ford, Renault, Nissan i Dacia i tržištu pružanja usluga popravka i održavanja motornih vozila robnih marki Hyundai, Ford, Renault, Nissan i Dacia u Hrvatskoj.

Stoga su u kolovozu 2022. godine prihvaćene mjere i uvjeti podnositelja prijave koncentracije Grand Automotive LLP i Grand Automotive RD Ltd, koje su sudionici koncentracije dužni ispuniti kako bi se otklonili negativni učinci te koncentracije na tržišno natjecanje u rokovima utvrđenim za njihovo ispunjenje, na način da Grand Automotive LLP i Grand Automotive RD Ltd na transparentan način obavljaju svoje poslovanje u skladu s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja.

Svrha tih mjera i uvjeta u utvrđenim rokovima za ispunjenje je osigurati jednako primjenjivanje kriterija selektivne distribucije prema svim članovima ovlaštene mreže, osigurati povjerljivost podataka između konkurenata u slučaju multi-brend servisa i omogućavanje i olakšavanje pristupa originalnim rezervnim dijelovima i tehničkim podacima neovisnim serviserima, navodi se između ostaloga u priopćenju AZTN-a.