KRŠENJE ZAKONA

AZTN istražuje ugovore Dukata, Konzuma, Kraša i Vira

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je šest postupaka u kojima je na temelju saznanja iz istraživanja tržišta distribucije i maloprodaje u Hrvatskoj svojoj ocjeni podvrgnula čak šest sporazuma sklopljenih između cijelog niza poznatih tvrtki, piše Poslovni dnevnik

Pod lupom AZTN-a tako su našli sporazmi između sljedećih tvrtki: Dukata i Konzuma, Kraša i Narodnog trgovačkog lanca, Kutjeva i KTC-a iz Križevaca, Calsberg i KTC-a, Viro tvornice šećere i Konzuma, te Viro i Stridon-prometa iz Dugog Sela.

Agencija smatra spornima ugovorne odredbe kojima dobavljači određuju fiksne ili minimalne cijene proizvoda čime se, kako navodi Agencija u svojem najnovijem biltenu, 'ograničava pravo kupca da određuje prodajnu cijenu proizvoda što predstavlja teško ograničenje tržišnog natjecanja'.

Isto tako Agencija ukazuje i da pored navedenog u nekim ugovorima postoje i odredbe koje bi mogle predstavljati teritorijalno ograničenje prodaje što također predstavlja teško ograničenje tržinog natjecanja.

'AZTN će u sklopu šest postupaka analizirati i ugovorne odredbe koje se u pojedinim ugovorima odnose na rabatnu politiku, bonuse i naknade, kako bi se utvrdilo jesu li odredbe u skladu sa člankom 8. stavkom 1. točkom 5. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. Tom se odredbom Zakona zabranjuju sporazumi kojima se uvjetuje sklapanje ugovora prihvaćanjem od drugih ugovornih strana dodatnih obveza, koje po svojoj prirodi ili običajima u trgovini nisu u vezi s predmetom tih ugovora', navode iz Agencije, piše Poslovni dnevnik.