porezna reforma

Austrija uvodi naknadu za ugljik, a paraleno će smanjivati poreze na dobit i na dohodak

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 04.10.2021 11:39
  • Objavljeno 04.10.2021 u 11:39
Sebastian Kurz

Sebastian Kurz

Izvor: EPA / Autor: ANDREAS GORA / POOL

Austrija je u ponedjeljak najavila da će od 2022. godine početi ubirati naknadu za ugljik i da će paralelno smanjivati poreze na dobit i na dohodak u sklopu izmjena poreznog sustava koje bi trebale poticati zaštitu okoliša i gospodarski rast

Vlada će od 2022. ubirati 30 eura poreza po toni ugljičnih plinova, te 55 eura od 2025. godine, a više troškove prijevoza i grijanja ublažit će "klimatskim vaučerima".

Stanovnici urbanih područja dobivat će 100 eura godišnje, a stanovnici ruralnih 200 eura, zbog slabije povezanosti javnim prijevozom.

Vlada također planira smanjiti stopu poreza na dobit kompanijama od 2024. s 25 na 23 posto, a snizit će i porez na dohodak u dva porezna razreda.

Dječji doplatak bit će od iduće godine podignut za 500 eura, na 2.000 eura dok će se doprinos za zdravstvenu skrb građanima s niskim primanjima smanjiti.

Izmjene će rezultirati kumulativnim smanjenjem poreza za 18 milijardi eura do 2025. godine, objavila je vlada.

Paket će osigurati gospodarski rast i nova radna mjesta koja će nadoknaditi smanjene porezne prihode i udio duga u BDP-u s godinama će se smanjiti, poručio je ministar financija Gernot Bluemel.

Kancelar Sebastian Kurz, čiji konzervativci vladaju u koaliciji sa Zelenima, nazvao je paket „najvećom izmjenom poreznog sustava u modernoj austrijskoj povijesti“.

"Želimo da zrak bude manje zagađen i da građani imaju više novaca u novčaniku", zaključio je čelnik Zelenih Werner Kogler na konferenciji za novinare.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!