proizvodnja struje iz obnovljivih izvora

Austrija najavljuje milijarde eura ulaganja u zelenu energetsku tranziciju

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 08.07.2021 11:48
  • Objavljeno 08.07.2021 u 11:48
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Martin Barraud / Caia Image

Austrija je odlučila ulagati milijardu eura godišnje do 2030. godine kako bi povećala proizvodnju struje iz obnovljivih izvora i potpuno izbacila iz upotrebe fosilna goriva

"Ovime postavljamo temelje za klimatsku neutralnost", rekla je ministrica okoliša Leonore Gewessler parlamentu koji je u srijedu usvojio zakon o zelenoj tranziciji.

Vladajuća koalicija konzervativne Austrijske narodne stranke (OeVP) i Zelenih želi znatno povećati proizvodnju struje u fotonaponskim sustavima i vjetroelektranama, budući da je hidroenergija već sada zastupljena u velikoj mjeri.

Da bi nadoknadila smanjenu upotrebu fosilnih goriva i podmirila potrebe za energijom, proizvodnja zelene električne energije mora se povećati za 27 teravat sati.

Vlada smatra usuglašeni paket financiranja prvim korakom koji bi trebao potaknuti više od 30 milijardi eura ulaganja u zeleni sektor i predviđa da će potaknuti otvaranje do 100.000 radnih mjesta.

Ulaganja će se financirati povećanjem godišnje naknade za zelenu električnu energiju koju plaćaju kućanstva s oko 100 na 115 eura. Kućanstva s niskim primanjima plaćat će 75 eura.

Zakon su podržale sve stranke, osim ekstremno desne Slobodarske stranke Austrije (FPOe), čiji je glasnogovornik za energetiku Axel Kastegger u parlamentu prognozirao da će Austrija zimi i dalje morati uvoziti fosilna goriva, čak i ako u cijelosti realizira planirana ulaganja.

Upozorio je i da će fotonaponski sustavi prekriti poljoprivredno zemljište i time onemogućiti njegovu upotrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!