pukla ljubav

Arcotel Allegra odlazi iz Branimir centra, Austrijanci već imaju nove planove za Zagreb

19.10.2017 u 21:29

Bionic
Reading

Početkom 2018. godine u središtu Zagreba zatvorit će se Arcotel Allegra. Krajem prosinca ovom austrijskom hotelijerskom lancu istječe ugovor o najmu u Branimir centru. Nakon 15 godina rada planirali su ga produžiti, ali se to nije ostvarilo

'Nemamo komentara', kratko su tportalu odgovorili iz Uprave Branimir centra na upit zbog čega nije produžen ugovor o najmu s Arcotelom Allegra.

Ni iz Uprave ovog austrijskog hotelijerskog lanca nisu bili puno opširniji. Tportalu su odgovorili kako 'ne žele komentirati odluku Branimir centra', ali su otkrili:

'Prema našim saznanjima, hotel će nastaviti raditi s drugim operatorom. Arcotel Hoteli već razmatraju mogućnost druge lokacije u Zagrebu za razvoj novog hotela Allegra. Fokusirani smo na biznis i gradske hotele.'

Austrijska grupacija Arcotel Hotels u središtu Zagreba 2003. otvorila je hotel sa 150 soba, a s posljednjim danom ovoga prosinca istječe im ugovor o najmu. Do tada će raditi u punom opsegu, a potom zatvoriti vrata. Iako su ugovor nastojali produžiti, kako su priopćili iz grupacije Arcotel, to se nije ostvarilo.

'Kao hotelska grupacija htjeli smo rado nastaviti s radom ovoga hotela. Vjerujemo u destinaciju i zainteresirani smo za nove hotelske projekte', objašnjava Martin Lachout, predsjednik Uprave Arcotel Hotela AG.

Ova austrijska grupacija pozicionirana je u segmentu poslovnog i gradskog hotelijerstva s trenutno 11 hotela u Austriji, Njemačkoj i Hrvatskoj. U kolovozu su otvorili i svoj treći hotel u Beču, Arcotel Donauzentrum.

Riječ je o obiteljskoj tvrtki osnovanoj 1989. u Beču, koju posljednjih deset godina vodi pravnica po zanimanju, Renate Wimmer. Kompaniju u kojoj je 850 zaposlenih preuzela je nakon suprugove smrti.

  • +2
Prošlog travnja Arcotel je predstavio novi healthy poslovni koncept ovog hotela Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

'Arcotel Allegra prirastao mi je srcu i uz ovaj hotel vežu me brojne drage uspomene. Želimo zahvaliti svim našim gostima, klijentima, poslovnim partnerima i pratiteljima', poručila je dr. Wimmer, vlasnica grupacije Arcotel, u priopćenju.

Iduće godine Arcotel pokreće novu marku Mooons, a prvi hotel će im biti na glavnom željezničkom kolodvoru u Beču, najavila je nešto ranije ove godine vlasnica grupacije prilikom obilaska zagrebačke Allegre. 

Popunjenost soba prošle godine na razini grupacije iznosila je 78 posto.  

Iako je u razgovoru za Poslovni dnevnik Wimmer tada rekla kako njihovi 'planovi s Hrvatskom nisu završili s ovim hotelom', već su zainteresirani i za nove, dodala je kako trenutno nemaju nijedan aktualni projekt. Ocjenjujući hrvatsko hotelijerstvo s europskom konkurencijom, odgovorila je: 

'U Njemačkoj, primjerice, PDV na usluge smještaja iznosi sedam posto, dok je u Hrvatskoj 13. Hotelske goste zanima samo krajnja cijena i, moram priznati, s obzirom na to, Hrvatska ima lošiju poziciju nego konkurencija.'