PRVO TROMJESEČJE

Apple ostvario rekordnu dobit

21.04.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Američki informatički div Apple priopćio je da je u prva tri mjeseca ove godine zabilježio najvišu dobit u povijesti poslovanja ako se izuzmu 'praznična' tromjesečja, ukazujući pritom na odličnu prodaju iPhonea i masovno okretanje kupaca Macintoshovim računalima

Prihodi te kompanije u fiskalnom tromjesečju zaključno s 27. ožujka iznosili su 13,5 milijardi dolara, u odnosu na 9,08 milijardi dolara prihoda u istome razdoblju godine ranije.

Iako te brojke ne uključuju prihode od prodaje Appleovog novog tablet računala iPad, lansiranog početkom travnja, dužnosnici te kompanije tvrde da su oni u prvim tjednima nadmašila sva njihova očekivanja.

'Bili smo šokirani snagom potražnje, barem na početku', kazao je operativni direktor Tim Cook. 'Smatramo da postoji vrlo veliko tržište za iPad i želimo maksimalno iskoristiti prednost koju donosi uloga pionira na tom području', dodao je.

U prvim tjednima nakon lansiranja na američko tržište prodano je više od 500.000 iPad računala. Potražnja je bila toliko snažna da je Apple bio prisiljen odgoditi njegovo lansiranje u drugim zemljama dok proizvodnja ne uhvati korak s potražnjom.

Utjecaj iPada na poslovne rezultate kompanije trebalo bi se jasnije očitovati u izvješću za fiskalno tromjesečje koje završava u lipnju.

Snažan rast dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju 2010. u Appleu objašnjavaju prodajom rekordnih 8,75 milijuna iPhoea, što je više nego dvostruko više u odnosu na isto razdoblje lani, tvrdi financijski direktor Peter Oppenheimer.

Kompanija je također prodala 2,94 milijuna računala Macintosh ili 33 posto više nego u istom razdoblju lani.