stara-nova ideja

[ANKETA] Ministar Primorac najavljuje narodne obveznice. Jeste li spremni viškom svojeg novca kreditirati državu?

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 28.09.2022 11:44
  • Objavljeno 28.09.2022 u 11:44
Ministar financija Marko Primorac

Ministar financija Marko Primorac

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Ministar Primorac u srijedu je gostujući na Hrvatskome radiju otkrio da planira staviti na tržište 'narodne obveznice'. Riječ je o modelu koji svakih nekoliko godina kratko plijeni pažnju domaćih medija i ekonomske struke i prema kojem bi država svoje obveznice, umjesto bankama i mirovinskim fondovima, ponudila izravno građanima, naravno obećavajući kakvu-takvu zaradu

Narodne, domoljubne ili projektne obveznice stari su koncept te se u povijesti često koristio u krizama ili ratnom stanju. Danas, govori ministar Primorac, razmišlja se o uključivanju građana u financiranje države zato što ima puno novca u bankama, a kamate na oročenje su nikakve.

'Ako se dogodi da na vanjskim tržištima, na kojima bismo se trebali zaduživati, kamatne stope budu pet, šest ili više posto, a s druge strane građani plaćaju nula posto na depozite u bankama, tu smo u mogućnosti omogućiti im da participiraju na tom tržištu', rekao je ministar Primorac.

Drugim riječima, država bi građanima dala priliku za bolju zaradu nego oročenjem novca u banci te bi izbjegla zaduživanje na skupim stranim tržištima, a koja se 'tresu' zbog kombinacije visoke inflacije i podizanja kamata središnjih banaka kako bi se suzbila inflacija. Pitamo vas, da vam se pruži prilika, biste li financirali državni proračun?

  • +7
  • +4

Marko Primorac

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!