splitski poduzetnik

Andabak prodao hotele Arapima povezanima s pokojnim Bandićem, a za tportal otkrio: 'Moje krave u hotelu dobit će i suncobrane, a vinogradi pokretne solarne ploče'

24.03.2021 u 11:56

Bionic
Reading

Poduzetnik Jako Andabak, dosadašnji vlasnik kompanije BluesunHotels&Resorts, u sklopu koje posluje više velikih hotelskih kompleksa mahom koncentriranih u srednjoj Dalmaciji, za tportal je potvrdio prodaju većeg dijela ovog biznisa tvrtki EagleHills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, iza koje stoji utjecajni arapski biznismen Muhamed Alabar

Jako Andabak objasnio je da uskoro namjerava u potpunosti izaći iz turističkog biznisa i u idućem razdoblju koncentrirati se na nove projekte, prije svega u poljoprivredi, stočarstvu i energetici.

EagleHills spominjao se kao mogući ulagač u kontroverzni propali projekt Zagrebački Manhattan, oko čega je Alabar navodno razgovarao s gradonačelnikom Milanom Bandićem na dan njegove smrti. Andabak poriče neslužbene informacije da ga je upravo Bandić 'spojio' s deset milijardi eura teškim arapskim biznismenom.

'S gospodinom Bandićem nisam imao posebne odnose, korektno smo se pozdravljali i to je to. On ništa nije sugerirao, niti je imao bilo kakve veze s ovom transakcijom', kazao nam Andabak. Alabar je, tvrdi, u pregovorima bio brz i izravan te se pokazao konkretnijim od drugog ponuđača s kojim se nadmetao.

U transakciji čiju vrijednost ne želi otkriti - ali tvrdi da je 'zadovoljan postignutim, kao i planovima investicija novih vlasnika i njihovim odnosom prema zaposlenicima' - u ruke arapske tvrtke prešli su hoteli u Brelima, Tučepima, Bolu na Braču i Starigrad Paklenici te upravljanje nad kompleksima u Supetru i Omišu. No u svom vlasništvu on još uvijek ima komplekse u Stubičkim i Bizovačkim toplicama, apartmansko naselje u Svetom Filipu i Jakovu, projekt budućeg luksuznog hotela na splitskom Trsteniku i druge.

'Još uvijek nisam sve rasprodao, nema žurbe, doći će vrijeme za to', kaže Andabak.

'Prije dvije ili tri godine odlučio sam na neki način zatvoriti životni krug i zaključiti s poslovima koji su me ranije potpuno oduševljavali, odnosno da treba ići u nešto novo. U mom slučaju zapravo se vraćam na početke: rodio sam se u poljoprivrednoj obitelji, a završio elektrotehniku, pa ću sada nastojati kombinirati svoje korijenje i svoju struku', govori ovaj poduzetnik i otkriva detalje jednog od prvih projekata. Na obroncima Vidove gore na Braču, gdje već ima vinograd na 70 hektara s pola milijuna trsova vinove loze, namjerava kombinirati ekologiju i energetiku.

  • +2
Jako Andabak Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

'Taj vinograd već se pokazao kao izuzetno kvalitetan i profitabilan, s proizvodnjom vrhunske kvalitete. Sada ga namjeravamo natkriti pokretnim solarnim pločama koje će u svakom trenutku regulirati količinu sunčeve svjetlosti, a u realnom vremenu pratit ćemo stanje u korijenu, listu i plodu. To će biti i zaštita od tuče, a električna energija bit će koristan nusproizvod', objašnjava Andabak koncept budućeg pametnog vinograda.

U proteklih desetak godina on se tek stidljivo bavio poljoprivredom i stočarstvom, a sada to namjerava intenzivirati ozbiljnijim ulaganjima s naglaskom na ekološku komponentu.

'Kada sam na Bilogori otvorio 'hotel za krave', zapravo najveću europsku farmu na kojoj se primjenjuje sustav krava-tele, mnogi su mislili da sam poludio. Sada će krave dobiti i suncobrane poput onih na plaži, pa će same odlučivati hoće li preživati na suncu ili u hladu', smije se Andabak.

Od novih vlasnika njegova dosadašnjeg hotelskog lanca on očekuje značajne investicije u podizanje kvalitete hotela - Andabak kaže da su u pregovorima s njima razvojni planovi imali veću važnost od iznosa same transakcije - te zadržavanje i dodatno motiviranje postojećih zaposlenika