ugovor navodno već potpisan

Andabak našao kupca za svojih 11 hotela, riječ je o moćnom investicijskom fondu iz SAD-a: To je za hrvatski turizam izvrsna vijest!

08.02.2021 u 08:41

Bionic
Reading

Točno godinu dana nakon što je Jaki Andabaku u posljednji trenutak zbog pandemije propao gotovo dogovoren posao sa singapurskim investitorom o prodaji svoje hotelske grupacije "Sunce hoteli – Bluesun Hotels & Resorts", ovih se dana prodaja tih hotela ipak realizira, piše Slobodna Dalmacija

Pred završetkom je kupnja njegovih hotela od američkog KSL Capital Partners fonda. Taj fond, s više od 13 milijardi dolara kapitala, ima najveći dio ulaganja vezan uz putovanja i zabavu, hotele i odmarališta.

Ako se posao dovede do kraja, postat će vlasnik hotela i turističkih naselja u Brelima, Tučepima, Bolu, Starigrad Paklenici, Omišu, Supetru na Braču i Mariji Bistrici. Iako pregovori i detaljne poslovne analize "knjiga" "Bluesun Hotels & Resorts" američkih konzultanata traju dulje od dva mjeseca, ni jedna od dviju strana u tom poslu još ne izlazi ni s kakvim informacijama, navodi Slobodna Dalmacija.

Dobro upućeni, međutim, tvrde kako je predugovor o prodaji Andabakovih hotela s Amerikancima potpisan, a još se čeka na suglasnost banaka koje su financijski povezane sa "Sunce Hotelima".

Svoje službene potvrde nema ni podatak prema kojemu bi američki investitori i kupci tog najvećeg portfelja hotela u Splitsko-dalmatinskoj županiji svoj novi kapital s oko 5500 hotelskih postelja dali na upravljanje jednoj od najvećih hrvatskih turističkih tvrtki, Valamar Rivieri iz Poreča. Ta informacija potvrđena je iz više izvora bliskih prodavatelju, bankama i konzultantima.

Ostvari li se taj veliki posao prema najavama, bit će to jedna od najvećih turističkih transakcija posljednjih godina u Hrvatskoj i prva takva s Amerikancima kao kupcima i vlasnicima portfelja jedne od najvećih hotelskih kuća u zemlji.

  • +25
Bluesun Hotels&Resorts Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tomislav Huha

Takva prodaja 11 hotela na najatraktivnijim dijelovima Jadrana posebno je važna za budućnost i razvoj turizma Splitsko-dalmatinske županije, u kojoj je većina tih hotela pozicionirana. Isto tako, nije zanemariva ni činjenica da Jako Andabak u svojem vlasništvu koje prodaje ima i 51 posto vlasništva Zračne luke Brač, koja će tako postati prva javna zračna luka u Hrvatskoj u većinskom vlasništvu stranaca.

'U poslovnim krugovima već je duže poznato da je u igri oko kupnje Andabakovih hotela bilo nekoliko igrača, ali na kraju se iskristalizirao veliki i jaki američki investicijski fond. Oni imaju urede u Coloradu, Denveru, Londonu i Singapuru, financijski su moćni i glavni su im posao investicije u turizam u Americi, ali i u Europi, gdje imaju velike hotele. To je za hrvatski turizam izvrsna vijest jer to znači da bi se već planirane investicije i razvoj te hotelske grupacije mogao značajno unaprijediti i investicijama ojačati u kvaliteti', rekao je za Slobodnu Dalmaciju dobro upućeni sugovornik u transakciju koja je u tijeku.

Jer radi se, kažu, o američkom fondu koji je snažna investicijska kuća. Kako su "Sunce hoteli – Bluesun Hotels and Resorts" započeli investicije koje bi se teško realizirale bez velikog financijskog rizika, američki investitori mogli bi realizirati njihove planove koji su godinama na čekanju, poput gradnje hotela "Dioklecijan" u Splitu, velikog turističkog projekta u Sutivanu na Braču, rekonstrukcije hotela u Bolu, najavljene gradnje na Makarskoj rivijeri...