PRIPREMA ZA PRODAJU

Amerikanci željezaru Sisak čiste od radnika

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 19.10.2011 15:19
  • Objavljeno 19.10.2011 u 13:19
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

'Ljudi su u strahu', kaže sindikalni povjerenik Predrag Abramović opisujući atmosferu u sisačkoj Željezari kojoj prijeti nestanak. Vlasnik na odlasku, američka kompanija CMC, još uvijek nije otkrio do kraja svoje planove, a zasad je jedino jasno da se žele riješiti svih radnika

Uprava tvrtke na čelu s novim generalnim direktorom Joachimom Knospeom prezentirala je u utorak program zbrinjavanja 1.070 radnika s jasno postavljenim ciljem da se do kraja godine proizvodnja ugasi, a svi radnici budu pod otkaznim rokom.

Što nakon toga Amerikanci namjeravaju sa sisačkom Željezarom, nije poznato. Vedran Dragičević, čelnik Sindikata metalac Hrvatske, smatra da je jasno da CMC u ovom trenutku nema zainteresiranog kupca kojem bi prodao tvornicu.

'Vidljivo je da njihova centrala u Dallasu više ne želi trpjeti gubitke u Hrvatskoj i zbog toga želi što prije zaustaviti proizvodnju. Plan im je prodati tvornicu bez radnika, tako bi lakše našli kupca, ili će zamrznuti tvornicu na neko vrijeme, pa će ponovno pokrenuti proizvodnju kad im to bude isplativije. Što će se dogoditi, vidjet ćemo najvjerojatnije nakon Nove godine', kaže Dragičević.

On očekuje od CMC da svoj program zbrinjavanja uobliči u papirnati dokument poštujući kolektivni ugovor i hrvatske zakone. U njemu bi trebali biti navedeni svi rokovi i razlog otpuštanja radnika.

Sindikalni povjerenik Abramović također je istaknuo da je zasad jedino jasno da CMC želi prazne pogone. Radnici su kaže u strahu da se više nikad neće vratiti u Željezaru, a ako i novi vlasnik ili CMC ponovno pokrene proizvodnju, jasno je da neće svima biti ponuđeno novo zaposlenje.

Iako je radnicima obećana otpremnina od 3.000 kuna po godini radnog staža (prosječan staž je 25 godina), Abramović upozorava da će izgubiti nešto mnogo vrednije – kolektivni ugovor i stečena prava.

'Možda se i vratimo u pogon, ali bit će to bez naših stečenih prava', ističe Abramović dodajući da će se sindikat zalagati da se Željezara proda s radnicima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi