PORUKA IZ KNIGHthEADA

Amerikanci ne žele da se Agrokor u potpunosti 'rasturi'

16.06.2017 u 09:33

Bionic
Reading

Thomas Wagner, suosnivač američkog fonda Knighthead Capital Management, koji je vlasnik Agrokorovih obveznica, u razgovoru za Večernji list kazao je da imaju pozitivan pogled na Agrokorovo poslovanje u budućnosti te smatraju da je to fantastična kompanija koja treba zadržati svoje ključne sastavnice

Wagner je kazao da je Knighead daleko najveći vlasnik Agrokorovih obveznica, da već neko vrijeme prate tvrtku i imaju 'vrlo pozitivan pogled na njezino poslovanje u budućnosti'.

Privukla ih je, kako je rekao, kvaliteta Agrokorovih prehrambenih brendova i maloprodajnih operacija te vjeruju da postoji značajan potencijal za rast. Smatraju i da će vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak i njegov tim pomoći u vođenju uspješne reorganizacije tvrtke, što će rezultirati snažnijom kompanijom koja će iskoristiti svoju vertikalnu integraciju.

Wagner je istaknuo da je Knighthead Capital Management sa Zagrebačkom bankom osigurao financiranje Agrokora u vrijednosti od 400 milijuna eura, s konačnim rokom dospijeća za više od tri godine, te očekuju da će bar toliko dugo trajati i njihovo investiranje.

'Vjerujemo da će Vladin povjerenik vratiti kompaniju na pravi put kako bi ponovo ojačao njezin položaj na tržištu, povećao profitabilnost, a s vremenom i doseg njezinih najboljih brendova', kazao je Wagner u intervjuu za Večernji list, napominjući da će za to biti potrebno vremena.

Upitan može li koncern opstati u ovom stanju ili je neizbježno komadanje i prodaja nekih dijelova, Wagner je rekao da tu odluku ne donosi Knighthead Capital Management, no vjeruju da koncern može vratiti izgubljeni tržišni udio i dodatno proširiti međunarodni doseg nekih brendova.

'Smatramo da je Agrokor fantastična kompanija koja će najviše vrijednosti zadržati ako se održe na okupu njezine ključne sastavnice', istaknuo je Wagner.

Vezano uz detalje roll-up kredita koji su dali Agrokoru, kazao je da je razlog čestog korištenja roll-up financiranja u Europi i Americi taj što on najčešće omogućuje najniži trošak financiranja.

'Zbog niske kamatne stope u tvrtki ostaje novac, koji će moći u većoj mjeri biti uložen u namirivanje duga prema dobavljačima i vjerovnicima. Vjerujemo da će to kreditiranje trajno stabilizirati financijsko stanje tvrtke i s vremenom omogućiti uspješnu reorganizaciju poslovanja', istaknuo je Wagner.