kućna radinost

Američki regulator povukao upozorenje za e-cigarete, zaključio da su slučajevi oboljenja povezani s THC-om

24.01.2020 u 14:12

Bionic
Reading

Američki sustav Centara za kontrolu bolesti i prevenciju (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), vodeća javnozdravstvena institucija u SAD-u, objavio je finalnu analizu slučajeva netipičnih oboljenja pa i smrtnih slučajeva uslijed korištenja e-cigareta, o kojima se mnogo pisalo proteklih mjeseci u medijima. Analiza je pokazala kako su svi incidenti povezani s korištenjem tekućina koje sadržavaju aktivnu tvar THC, a proizvedeni su u kućnoj radinosti i nabavljeni na crnom tržištu te nemaju nikakve veze s korištenjem standardnih e-cigareta koje se nabavljaju u specijaliziranim trgovinama.

Novo istraživanje CDC-a objavljeno u stručnom časopisu New England Journal of Medicine, potvrdilo je da se 82 posto plućnih oboljenja dogodilo kod pacijenata koji su koristili e-tekućine koje su sadržavale THC.

S obzirom na nove nalaze, CDC je korigirao svoje preporuke za korisnike e-cigareta. I dok je prvotno izdao preporuku da se korisnici suzdrže od konzumacije e-cigareta dok traju istraživanja, sada poručuju da korisnici konvencionalnih e-cigareta ne trebaju biti uznemireni, a rizik postoji samo za korisnike uređaje s tekućinom u kojoj je prisutan spoj THC-a.

''Plućna oboljenja snažno su povezana s acetatom vitamina E, masnim derivatom vitamina koji se koristi za razrjeđivanje tekućine, obično one u kojoj se nalazi aktivna tvar THC“, izjavio je dr. Robert Redfield, direktor CDC-a.

Iz Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM) naglašavaju da takvih e-tekućina nema u Hrvatskoj pa korisnici ne trebaju strahovati ni zazirati od korištenja e-cigareta. Iz CROHM-a još jednom pozivaju sve korisnike e-cigareta u Hrvatskoj da koriste standardizirane proizvode te da e-tekućine i drugu opremu nabavljaju na službenim prodajnim mjestima jer jedino tako mogu biti sigurni da koriste sigurne i zdravstveno ispravne proizvode.

”E-cigarete i ostali alternativni duhanski proizvodi imaju svoju veliku ulogu u smanjenju javno zdravstvenih rizika pušenja. Relevantne studije pokazuju da ti proizvodi imaju znatno niže razine štetnih tvari od klasičnih cigareta, a javno zdravstveni regulatori diljem svijeta sve više preporučuju prelazak na te proizvode u procesu odvikavanja od pušenja. Zbog toga je ključno da u medijima i javnosti imamo ispravne informacije o tim proizvodima”, izjavio je Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM).

U Hrvatskoj e-cigarete i e-tekućine koje se stavljaju na tržište moraju imati sve propisane dozvole regulatornih tijela kao i proći analizu sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva.