DR. ŽARKO VRBICA ZA TPORTAL

Pitali smo pulmologa trebamo li brinuti zbog nove bolesti od koje umiru Amerikanci, a kojoj su uzrok e-cigarete

09.11.2019 u 18:48

Bionic
Reading

Zamjena običnih cigareta električnima činila se isprva kao revolucionarna ideja kojom bi se mnogi mogli riješiti ovisnosti. Odjednom se o e-cigaretama govorilo kao o zdravoj alternativi za pušače, sve do prije nekoliko mjeseci, kada je svijet doznao mračnu stranu ovih uređaja. Zbog zabilježenog velikog broja hospitaliziranih mladih Amerikanaca koji su koristili e-cigarete, od kojih su neki i umrli, odjednom se počelo postavljati pitanje koliko su e-cigarete zapravo opasne i jesu li štetnije od običnih cigareta. Odgovore smo potražili od Prim. mr. sc. dr. Žarka Vrbice, šefa Odjela za pulmologiju i imunologiju Opće bolnice Dubrovnik

Zbog nedavno zabilježenog velikog broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva u SAD-u, u kojima su ustanovljena zabrinjavajuća oštećenja pluća povezana s e-cigaretama, u svijetu je zavladala panika, a upozorenja američke zdravstvene struke ozbiljno su shvaćena i u Hrvatskoj.

Popularnost vape uređaja posljednjih godina naglo je porasla, a posebno među tinejdžerima i mladima. Prema nedavnom američkom istraživanju, oko 37 posto srednjoškolaca potvrdilo je da je u 2018. koristilo e-cigarete, što je 28 posto više u odnosu na godinu prije. Procjenjuje se da je u 2017. godini e-cigarete intenzivno koristilo 2,1 milijun srednjoškolaca, a ta je brojka skočila na 3,6 milijuna u 2018.

Dobna ograničenja prema kojima je e-cigarete ilegalno prodavati mlađima od 18 ne sprječavaju njihovu upotrebu među tinejdžerima. No ne koriste vape uređaje samo mladi. Prema istraživanju CDC-a iz 2017. godine, pretpostavlja se kako e-cigarete puši sedam milijuna odraslih osoba starijih od 18 godina.

U Hrvatskoj je ta brojka znatno manja, kako zbog činjenice da nas je znatno manje u usporedbi s Amerikancima, tako i zbog toga što su e-cigarete puno kasnije stigle na hrvatsko tržište, a postale su popularne unazad nekoliko godina.

Kako funkcioniraju e-cigarete

Elektroničke su cigarete različitog oblika i dizajna. Dok neke podsjećaju na konvencionalne cigarete, cigare ili lule, druge su u obliku kemijske olovke, USB stickova i sl. Glavni sastojci otopine e-cigareta su: nikotin, propilen glikol s ili bez glicerola te različita sredstva za poboljšanje okusa. Ugrađena baterija omogućuje grijanje otopine, koju korisnik udiše kao aerosol. Razlike u naponu baterije i elektroničkim sklopovima rezultiraju i bitno različitim mogućnostima ovih proizvoda da zagriju otopinu u aerosol, a time i količine isporučenog nikotina i drugih sastojaka, odnosno stvaranje toksičnih tvari u emisijama.

Kao i kod konvencionalnih cigareta, na količine isporučenog nikotina i drugih sastojaka u aerosolu utječe ponašanje samih korisnika – dužina i dubina inhalacije te učestalost njenog ponavljanja. Uz razlike u mogućnostima različitih proizvoda, korisnici mogu sami jednostavno mijenjati pojedine karakteristike elektroničkih cigareta, poglavito količinu isporučenog nikotina i drugih sastojaka, odnosno sadržaja otopine.

Procjenjuje se da je danas na tržištu prisutno više od 500 proizvoda i oko 8000 aroma, a globalna vrijednost tržišta ovih proizvoda iznosi gotovo 10 milijardi dolara.

'E-cigarete su inicijalno dizajnirane kao sredstvo za odvikavanje od pušenja. One omogućuju udisanje nikotina u pari umjesto u dimu, uz znatno manje štetnih tvari koje su posljedica izgaranja duhana, papira, ljepila i ostalih dodataka koji se nalaze u cigaretama. Posljedice klasičnih cigareta dobro su poznate te nije potrebno posebno pojašnjavati potrebu prestanka pušenja. Problem je u tome što je ovisnost o pušenju jaka te je potrebno pomoći pušaču da se trajno odvikne. Za to se koriste brojni postupci - jedan od njih je i nadomjestak nikotina idejom postupnog smanjivanja doze do potpunog prestanka uzimanja, a kao jedan od logičnih načina za to odvikavanje pojavile su se e-cigarete', rekao je dr. Žarko Vrbica, pulmolog koji nedovoljno ispitano djelovanje vape uređaja na zdravlje te pogrešno shvaćanje e-cigareta kao potpuno bezopasnih navodi kao glavni problem.

U SAD-u raste broj smrtnih slučajeva povezanih s e-cigaretama

Upravo zbog relativno nedavne pojave e-cigareta dokazi o njihovu utjecaju na razvoj mnogih bolesti, naročito malignih, neće biti dostupni još godinama ili čak desetljećima; međutim dokazi koji se temelje na procjeni kemijskih spojeva u otopinama i aerosolu iz e-cigareta ukazuju na potencijalnu citotoksičnost nekih otopina (koncentracija i broj različitih okusa u otopini), što je posljednjih mjeseci izazvalo veliku zabrinutost u svijetu.

U posljednje vrijeme raste zabrinutnost zbog neželjenih ozbiljnih toksičnih učinaka korištenja e-cigareta. Sve je počelo nakon što je u Sjedinjenim Američkim Državama hospitalizirano 1300 oboljelih (a ta brojka i dalje raste) od dotad neviđene bolesti pluća, od koje je umrlo njih 26. Liječnici tada nisu mogli dokučiti zbog čega dotad posve zdravi mladi ljudi odjednom imaju akutna oštećenja pluća, sve dok nisu zaključili kako im je svima zajedničko korištenje vape uređaja.

'Nema podataka o takvim slučajevima drugdje u svijetu, a u Europi do sada nisu zabilježeni slični slučajevi. Prema rezultatima dosadašnjih analiza, većina oboljelih koristila je tekućine nabavljene od neautoriziranih dobavljača, a u značajnom postotku u njima se nalazio THC, psihoaktivna tvar iz kanabisa. To najviše sliči na reakcije koje smo imali na udisanje 'osvježivača zraka'. Naime kemijski modificiran THC prolazi ispod radara zakonske zabrane i ima sličan učinak, ali i nepredvidive nuspojave. Kada se udiše takav modificirani THC (i bez e-cigareta), može dovesti do značajnih oštećenja organizma, pa i smrtnih ishoda, što smo imali i u Hrvatskoj kada su korisnici udisali dim stvoren gorenjem preparata što su se pojavili na tržištu kao različiti osvježivači zraka, a sadržavali su kemijski modificiran THC. Kako su e-cigarete učinkovit uređaj za stvaranje pare koja prodire duboko u pluća, svaka toksična tvar primijenjena tim putem imat će znatno jači učinak od običnog udisanja', objasnio je dr. Vrbica.

Dosadašnja saznanja o novootkrivenoj bolesti pluća

  • Skoro 200 korisnika e-cigareta razvilo je tešku bolest pluća, a brojka oboljelih raste iz dana u dan. Većina slučajeva zabilježena je među tinejdžerima i mladima.
  • Stručnjaci nisu sigurni je li vaping zapravo uzrokovao ove probleme s plućima, ali su sigurni da je do bolesti došlo zagađivanjem, a ne zarazom pluća. Mogući razlozi za nastanak bolesti su kemijska iritacija ili alergijske ili imunološke reakcije na razne kemikalije ili druge tvari koje se parom unose u pluća.
  • Obično su se simptomi počeli javljati postepeno, a najčešće su to kratko disanje ili bol u prsima, nakon čega slijede otežano disanje i hospitalizacija.
  • Bolest pluća nije povezana s određenim brendom ili okusom e-cigarete.
  • FDA, CDC i američki liječnici istražuju ove slučajeve kako bi utvrdili specifične uzroke te pronašli način na koji spriječiti i liječiti tegobe povezane s e-cigaretama.

E-cigarete posebno štetno djeluju na djecu i mlade

Pulmolog ističe važnost razlikovanja iritacije izazvane pojedinim sastojcima e-cigareta koja može dovesti do kašlja i privremenog otežanja disanja od akutne ozljede pluća koja ne prolazi nakon prekida inhalacija i postupno se pogoršava, uz zatajenje plućne funkcije.

'Ukoliko korisnik e-cigarete osjeti tegobe u vidu nedostatka zraka, kašlja i pritiska u prsima koji traju i nakon što je prestao udisati paru e-cigarete, treba se javiti liječniku, uz napomenu da puši e-cigarete. Ponekad simptomi mogu biti i opći u vidu groznice, mučnine, povraćanja i proljeva, nakon čega slijede respiracijske tegobe. U svakom slučaju, navedene smetnje ukazuju na potrebu konzultacije s liječnikom', upozorava dr. Vrbica.

Dubrovački pulmolog ističe kako bilo koja zamjena za uobičajene duhanske proizvode može biti štetna ukoliko se koristi na duže staze. 'U pluća treba ulaziti samo čisti zrak, a sve mimo toga može dovesti do njihovog oštećenja', rekao je dr. Vrbica.

Pušenje e-cigareta nije bez rizika, istaknuo je dr. Vrbica, ali su ti rizici znatno manji nego prilikom pušenja klasičnih cigareta. Prema trenutnim spoznajama, odgovor na to pitanje ovisi o tome o kojoj se populaciji radi:

  • nepušači, osobito djeca i mladi - e-cigarete nisu bezazlena i neškodljiva zabava, mogu imati potencijalno škodljive učinke, a mogu biti i uvod u naviku pušenja klasičnih cigareta te se ne preporučuje njihova uporaba
  • pušači koji su prešli na e-cigarete - e-cigarete su manje škodljive od klasičnih i nema razloga da se vraćate na njih zbog straha od nuspojava, uz uvjet da koristite provjerene uređaje i tekućine te ne dodajete ništa u standardnu tekućinu predviđenu za taj tip cigarete; nastojite smanjivati intenzitet pušenja e-cigareta s namjerom postupnog potpunog prestanka pušenja
  • pušači klasičnih cigareta - prestanak pušenja je najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje, no ako ne uspijevate prestati s pušenjem, mogu vam od pomoći biti različite metode, od kojih su jedna i e-cigarete, a koje uz pravilnu primjenu mogu olakšati prestanak pušenja (kao i u prethodnom slučaju, treba koristiti uređaje i otopine samo provjerenih proizvođača).

'E-cigarete bi trebale biti regulirane kao i ostali duhanski proizvodi i ne bi ih se smjelo reklamirati kao 'neškodljivo pušenje', a morala bi postojati i kontrola kvalitete proizvoda na tržištu, kao i prijavljivanje nuspojava', smatra dr. Žarko Vrbica.