DEFINIRANJE DETALJA

Aladrović potvrdio: Skraćenim radnim tjednom zaštitit ćemo ekonomiju

06.06.2020 u 11:01

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović komentirao je medijske napise o mogućem skraćivanju radnog tjedna u cilju očuvanja radnih mjesta, a otkrio je i koliko je poslodavaca do sada vratilo potpore HZZ-u jer nisu imali pravo na njih

'Prenijeli su mediji jedan dio točno, jedan dio manje točno vezano za jučerašnji sastanak sa socijalnim partnerima, razgovori se nastavljaju u utorak, pratimo europsku praksu i odlučili smo ući u program SURE (mjera Europske komisije za očuvanje radnih mjesta op. a) i kroz skraćeni radni tjedan kao jedan od alata zaštite radnih mjesta i ekonomije, ali ne bih o detaljima jer ih nismo definirali, a kada ih definiramo javnost će sve znati', rekao je ministar Josip Aladrović, prenosi N1.

Naime, Jutarnji list piše kako Vlada predlaže da se ta mjera omogući za prerađivačku industriju dok su sindikati i poslodavci na sastanku predložili da se te mjera odnosi i na druge sektore. Država bi trebala financirati neodrađene sate u punom iznosu, ali do najviše 4000 kuna po radniku.

"Krenuli su radni prijedlozi sindikata, poslodavaca i Vlade, a koji će biti konretan iznosi vidjet ćemo na kraju, bitno je da razgovaramo i mjeru donesemo do kraja lipnja", rekao je ministar.

  • +2
Požega: Plenković na sjednici Županijskog odbora HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Upitan pristižu li prijave za nezakonito korištenje mjere Očuvanje radnih mjesta odgovara da je bilo prijava i da se obrađuju uredno, te da je preko 10 milijuna kuna potpora vraćeno. Dodaje da će HZZ kontinuirano provoditi provjere.