DRŽAVNE POTPORE

Novopečeni poduzetnici traže ponovno aktiviranje poticaja za samozapošljavanje, provjerili smo što u u HZZ-u misle o tome

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 04.06.2020 13:53
  • Objavljeno 04.06.2020 u 13:32
Hrvatski zavod za zapošljavanje / Ilustracija

Hrvatski zavod za zapošljavanje / Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Paralelno s uvođenjem protukriznih mjera za spašavanje radnih mjesta u jeku koronakrize privremeno su obustavljen druge aktivne mjere aktivne politike zapošljavanja. Između ostaloga, na čekanje je stavljena i vrlo popularna mjera poticanja samozapošljavanja. Provjerili smo hoće li se nakon stišavanja pandemije aktivirati poticaji pomoću kojih je u posljednje tri godine vlastiti posao pokrenulo dvadesetak tisuća nezaposlenih osoba

Pandemija koronavirusa pomrsila je poslovne planove mnogima, a među žrtvama koronakrize našli su se i poduzetnici početnici koji su planirali pokrenuti posao uz državnu potporu za zapošljavanje. Na muke s kojima se suočavaju ukazao nam je Alan Štrbac, jedan od brojnih novopečenih poduzetnika, kojima je uskraćena potpora.

'HZZ je primao zahtjeve do 20.ožujka. Veliki broj potencijalnih korisnika potpore je ostao u iščekivanju ponovnog pokretanja potpora. Neki su napustili svoja dosadašnja radna mjesta kako bi imali mogućnost prijave za potpore, počeli uređenje poslovnih prostora, čak i prošli grupne radionice, napisali poslovni plan te prošli individualno savjetovanje, ali ako nisu formalno predali zahtjev do 20. ožujka ostavljeni su na cjedilu', kaže Štrbac.

Ključni problem je što su takve osobe već par mjeseci bez posla čekajući odluku o reaktivaciji potpore. Naime, ako bi i pronašli neki posao i zaposlili se, a potpore u međuvremenu bile reaktivirane izgubili bi pravo na predaju konačnog zahtjeva odnosno na ostvarivanje poticaja.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje potvrđuju mogućnost ponovnog aktiviranje mjera za samozapošljavanje, ali ne preciziraju kad će to biti.

'Slijedom normalizacije situacije vezane uz COVID-19, u razmatranju su mogućnosti prestanka privremene obustave dijela programa aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje', odgovorili su nam na upit o tome kada će se ova mjera ponovno aktivirati.

  • +9
  • +6

Iz HZZ-a potvrđuju mogućnost ponovnog aktiviranje mjera za samozapošljavanje, ali ne preciziraju kad će to biti

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

U prilog skorom pokretanju potpora za poduzetnike početnike ide i nedavna izjava ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića u kojoj navodi da je broj korisnika potpora za održanje radnih mjesta uvedenih zbog koronakrize precijenjen s obzirom na otvaranje gospodarstva u svibnju. To znači da bi od početka lipnja na raspolaganju trebalo biti dovoljno sredstava i za ostale mjere aktivne politike zapošljavanja pa tako i za potpore za samozapošljavanje.

Inače, broj korisnika državnih poticaja za samozapošljavanje povećavao se iz godine u godinu, kao i iznos novčanih sredstava za ovu namjenu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u razdoblju od 2017. do 2019. poticaje je koristilo 30.929 osoba, a isplaćeno je ukupno 916,7 milijuna kuna.

U posljednje tri godine posao uz pomoć države pokrenula je 18.791 nezaposlena osoba. U 2017. startala su 3583 poduzetnika, u 2018. broj im je porastao na 6485, a prošle godine za poduzetništvo se odlučilo 8723 nezaposlenih. Lani je novopečenim poduzetnicima isplaćeno 446,3 milijuna kuna, gotovo četiri puta više nego 2017. godine.

  • +2

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Najzastupljenije djelatnosti za koje su dodjeljivane poduzetničke potpore su građevinarstvo, računalno programiranje te različite osobne i savjetničke usluge.

U ovogodišnjem programu mjera uvedene su tri vrste potpora s obzirom na razvijenost područja u kojem se pokreće posao. Maksimalna potpora za poduzetnika početnika povećana je sa 70.000 kuna na 75.000 kuna, koliko mogu dobiti poduzetnici u razvijenim područjima (gradovi i općine svrstani u skupine VII i VIII), odnosno 85.000 kuna za srednje razvijena područja (gradovi i općine svrstani u skupine V i VI) i 100.000 kuna za nerazvijena područja (gradovi i općine svrstani u skupine od I do IV).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!