BANKAR SAVJETUJE

'Ako se Hrvatska želi deeurizirati, treba štampati novac'

29.04.2015 u 08:50

Bionic
Reading

Ako se Hrvatska želi deeurizirati i više otići prema hrvatskoj kuni, onda znamo gdje je jedini izvor - štampanje novca, u organiziranom, financijskom okviru s ekonomskom politikom koja će biti koordinirana. To nam može donijeti dobre rezultate, rekao je za HRT Zdenko Adrović, savjetnik uprave RBA

Politika zaoštrava javnu polemiku s bankama, HNB izdaje priopćenja, interesne udruge demonstriraju i traže ostavke, a bankari uglavnom šute... I ne ulaze u medijske okršaje. Prvi put je progovorio jedan od visokopozicioniranih bankara, Zdenko Adrović, čovjek koji je 17 godina bio na čelu jedne od četiri najveće banke u Hrvatskoj. Iako ne umanjuje problem švicarskog franka, smatra da zemlja ima puno većih problema od toga.

'Centralna banka bi se mogla ponašati kao druge centralne banke i omogućiti bankama da dođu do dugoročnijih i jeftinijih izvora. Pretpostavljam da guverner, ma tko to bio, sadašnji ili budući, čeka vidjeti ekonomsku politiku vlade i eventualno se onda koordinirati s boljim ekonomskim programom. Pretpostavljam da bi možda budući guverner s budućom vladom takvo što mogao učiniti', rekao je Adrović.