veliki posao na vidiku

Adris i Lukšić grupa spremaju konzorcij za preuzimanje Agrokora?

17.12.2018 u 10:50

Bionic
Reading

Već tjednima se priprema konzorcij Adris Grupe i Lukšić Grupe za preuzimanje Agrokora. U čitavoj bi operaciji sudjelovali i hrvatski mirovinski fondovi, neslužbeno doznaje ljubljanski Dnevnik, dok portal SEEbiz javlja da Lukšići nisu zadovoljni hotelskim biznisom koji bi se mogao naći na prodaji

Prijenos imovine na novi Agrokor, kojim će se upravljati iz Nizozemske, planiran je do ožujka iduće godine, javlja SEEbiz.

Sberbank je prije nekoliko tjedana potvrdio kako su počeli prikupljati ponude za prodaju svog udjela u Agrokoru. Maksim Poletaev, savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka, kazao je kako je Sberbank već počeo dobivati ponude za svoj udio od različitih fondova iz SAD-a, Kanade i UK-a, prenosi Reuters.

'Sve će ovisiti o cijeni, za sada razmatramo ponude', kazao je Poletaev. Dodao je da je Sberbank u razgovorima s raznim investitorima koji bi mogli sudjelovati u refinanciranju Agrokorova duga. Postignutom nagodbom u Agrokoru Sbebrank je postao najveći dioničar s 39,2 posto udjela.,

Sberbank je došao do dominantnog udjela 'zahvaljujući' obilnom kreditiranju bivšeg vlasnika Ivice Todorića, kojem su pozajmili više od 1,1 milijarde eura. Kada i ako Sberbank uspije prodati svoj udio u koncernu, bitan vlasnički udio ostat će drugoj ruskoj banci - VTB-u, koji drži 7,5 posto udjela u novom Agrokoru.

Poslije Sberbanka, drugi najveći suvlasnik Agrokora su 'imatelji obveznica', koje predvodi famozni fond Knighthead iz SAD-a. Oni drže 24,9 postovlasništva, a slijede ih domaće financijske institucije, ponovno pretežito banke poput Zagrebačke banke i Erstea koje imaju 15,3 posto udjela.

Na kraju su dobavljači koji zajedno drže 4,7 posto vlasništva, a među njima najveće pojedinačne udjele imaju Adris grupa (1,4 posto), Franck (1,3 posto) te Saponija i Sokol Marić, svaki s po 0,6 posto udjela u novom Agrokoru.