FRIZIRANJE REZULTATA

Adriatica.net prikazala dobit od neostvarenog posla

08.12.2009 u 10:41

Bionic
Reading

Adriatica.net najprije je svojoj tvrtki Atlas, kako stoji u financijskim izvješćima, platio 42,5 milijuna kuna za njegova potraživanja u Srbiji, a zatim je ta ista potraživanja za 73 milijuna kuna prodao tajanstvenoj 'fizičkoj osobi'. S tim transakcijama obje su agencije 'ušminkale' lanjske bilance, a Adriatica je čak iskazala lijepu dobit. Ali, kako doznaje Business.hr, iza proknjiženih prihoda nije stajao ni posao ni naplata. Dogovori su, naime, propali

Prošlogodišnja financijska izvješća turističke agencije Adriatica.net i njezine dubrovačke podružnice Atlas sadrže i jednu krupnu transakciju koja značajno utječe na konačni rezultat poslovanja. Atlas je, naime, svoju tražbinu za nekretnine u Srbiji ustupio Adriatica.netu, da bi je Adriatica potom odmah dalje prodala stanovitoj fizičkoj osobi. Osim što se iz toga slijeda moglo zaključiti da se Adriatica okoristila na račun Atlasa, odnosno da je iz njega izvukla novac, ta transakcija izaziva pozornost zbog još jednog razloga: jedne su dnevne novine gotovo istodobno objavile da Atlas još uvijek potražuje svoje nekretnine u Srbiji!

Kristijan Gržetić je na pitanje Business.hr-a odgovorio da je posrijedi neka pogreška u financijskim izvješćima. Ali, to nije zvučalo vjerojatno. Tek na ponovljeno pitanje glasnogovornik je potvrdio ono što je u međuvremenu Business.hr doznao i iz drugog izvora - da transakcija navedena u izvješćima uopće nije realizirana! Atlas je, nesumnjivo stoji u financijskim izvješćima, Adriatica.netu za 42,5 milijuna kuna prodao očekivano potraživanje u povodu spora koji vodi za povrat hotela Klub A na Kopaoniku u Srbiji. Adriatica je zatim isti spor prodala fizičkoj osobi za 73 milijuna kuna.

Budući da je riječ o transakcijama na osnovi kojih je Atlas lani prikazao 42,5 milijuna kuna prihoda, a Adriatica.net navedenih 30 milijuna kuna prihoda, činjenica da od cijelog posla nije bilo ništa - što nam je potvrdio glasnogovornik Adriatica.neta Kristijan Gržetić – baca novo svjetlo na njihove prošlogodišnje rezultate, pogotovo na rezultat Adriatica.neta, čijih je 30 milijuna kuna trebalo biti čista zarada od preprodaje.

Pri tome valja podsjetiti na to da je Adriatica.net, o čemu je Business.hr već pisao, lani uspio znatno povećati prihod i iskazati dobit od čak 53 milijuna kuna upravo zahvaljujući transakcijama s tvrtkama u njegovu vlasništvu, odnosno prodavši svojoj slovenskoj tvrtki Kompas udjele u dubrovačkom Atlasu i beogradskom Adriatica.netu za 73 milijuna kuna.