darko horvat u hup-u:

[VIDEO/FOTO] '5G će morati biti dostupan svima, probili smo led i nove mreže moramo uvesti diljem Hrvatske, ne samo zbog zabave ili mode'

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 26.10.2021 12:47
  • Objavljeno 26.10.2021 u 10:35
Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, i Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture

Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, i Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture

Izvor: tportal.hr / Autor: Nikola Sučec/tportal

U Zagrebu je danas svečano potpisan Sporazum o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost Republike Hrvatske, kojem su bili nazočni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, glavni direktor HUP-a Damir Zorić i dopredsjednik udruge HUP ICT Tomislav Makar

Prije samog potpisivanja sporazuma uvodno se obratio Damir Zorić, šef HUP-a, porukom da je danas krenula nova tehnološka budućnost: 'Ovdje su najistaknutiji hrvatski menadžeri, članovi HUP-a. Ne samo oni koji uvode nove tehnologije, već ih i proizvode, tu imamo igrače svjetskog dometa.'

Zorić je izjavio da novo vrijeme neminovno dolazi i da Hrvatska ide u korak s njim. 'Bolje da se promjene dogode s nama nego bez nas', poručio je Zorić.

Tomislav Makar iz udruge HUP ICT nadodao je kako je tema tehnološke transformacije vrlo bitna i da vjeruje da svi sudionici rade u istom smjeru – približavanju ICT sektora i države.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor / PIXSELL

'ICT sektor je u ovom čudnom periodu pokazao da stabilno raste, dvoznamenkastim brojkama. Hrvatska je bila prisiljena preko noći digitalno se transformirati, uslijed pandemije i potresa osigurali smo velike kapacitete za rad od kuće, edukaciju i kupovinu na daljinu, ali i zabavu. ICT se pozicionirao kao pomoć za sve industrijske domene, od turizma do kupovine na daljinu', rekao je Makar.

Damir Zorić

Damir Zorić

Izvor: tportal.hr / Autor: Nikola Sučec/tportal

Zaključno je poručio da je kičma ICT-a dobra povezivost i dostupnost širokopojasnog interneta, pri čemu ključnu ulogu igra 5G mreža, bez čega neće biti ubrzane transformacije privatnog i javnog sektora niti premošćivanja jaza koji postoji između urbanih i ruralnih sredina.

'U globalnom gospodarstvu više nije bitno biti jednak, bitno je biti ispred drugih', rekao je Makar.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor / PIXSELL

Resorni ministar Oleg Butković istaknuo je koliko su bitne povezanost i komunikacija i koliko je za to bitna infrastruktura.

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture

Izvor: tportal.hr / Autor: Nikola Sučec/tportal

'Kako bismo osvijestili javnost o ovoj temi, nadamo se da ćemo dokazati koliko je bitna informacijska infrastruktura, za što je donesen i zakonski okvir. Vlada se strateški opredijelila za uravnoteženu politiku razvoja širokopojasnih usluga. Uvođenje mreže pete generacije čimbenik je dostupnosti širokopojasnog interneta svih kućanstvima', rekao je Butković.

Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je da bez ikakvih kamena spoticanja podržava tehnološku transformaciju i da moramo biti uz bok onima koji su brži od nas kako bismo bili konkurentni.

'Ne treba izmišljati toplu vodu, nego stvari koje su već napravljene implementirati u Hrvatsku. Svjesni smo karaktera 5G mreža i jasno nam je da filozofija izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola mora biti modificirana i brža te uz manje administrativnih prepreka. 5G će morati biti dostupan svima, probili smo led i moramo uvesti nove mreže diljem Hrvatske, ne samo zbog 'zabave' ili 'mode', jer teško je zamisliti bilo kakvu industrijsku investiciju bez brzih komunikacijskih sustava', kazao je Horvat i zaključio:

Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Izvor: tportal.hr / Autor: Nikola Sučec/tportal

'5G nije kraj svijeta, doći će i nove mreže, a to ovisi o ljudima koji proizvode takve sustave. Mi u politici nećemo zazirati od svega što je novo, već ćemo gledati da takve inovacije što brže uđu u Hrvatsku. Dinamika razvoja 5G mreže mora biti jasno akceptirana u Hrvatskoj.'

Tonko Obuljen, šef HAKOM-a, rekao je da se veseli potpisivanju sporazuma i kako čvrsto vjeruje da će se sve ono što se danas potpiše i provesti u djelo.

  • +4
  • +1

HUP

Izvor: tportal.hr / Autor: Nikola Sučec/tportal

U ime ministarstva zdravstva Sporazum je potpisao državni tajnik Silvio Bašić koji je istaknuo važnost suvremenih tehnologija za razvoj telemedicine koja može ponuditi odgovor na strukturni problem nedostatka kadrova u zdravstvu. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg naglasio je kako su zeleno i digitalno ključne agende Europske unije koje se prožimaju kroz sve projekte financirane iz strukturnih fondova, a ICT doprinosi ostvarenju globalnih ciljeva u zaustavljanju klimatskih promjena.

Sporazum o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost Republike Hrvatske potpisan je u sklopu inicijative Povezani smo sigurni koju posljednje dvije godine provodi HUP, a čija je svrha informirati i educirati javnost o utjecaju razvoja digitalne infrastrukture na obrazovanje, zdravlje, sigurnost, industriju, istraživanje i razvoj, poljoprivredu, promet i energetiku. Njime se želi potaknuti javne rasprava znanstvenika tehničke i zdravstvene struke, regulatora, zakonodavne i izvršne vlasti, operatora, predstavnika civilnog društva te korisnika usluga o aktivnostima razvoja elektroničkih komunikacijskih mreža i uvođenja mreža pete generacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!