MALO FALI

Volkswagen ipak nije uspio prestići Renault-Nissan, ali…

30.01.2019 u 10:59

Bionic
Reading

Alijansa Renault, Nissan i Mitsubishi uspjela je zadržati vodeću tržišnu poziciju u segmentu lakih vozila

Francusko-japanski konzorcij prodao je lani 10,76 milijuna osobnih automobila i lakih gospodarskih vozila, dok je Volkswagen u istom periodu ostvario rezultat od 10,6 milijuna vozila.

Ipak, njemački gigant najveći je proizvođač vozila na svijetu, i to već petu godinu za redom, kad se ukupnoj prodaji pridoda kamionski program MAN i Scania. Volkswagen grupa, naime, prodala je ukupno 10,83 milijuna osobnih automobila, lakih gospodarskih vozila, kamiona i šlepera.

Nissan je prošle godine prodao 5,65 milijuna vozila, odnosno 2,8 posto manje nego godinu ranije, dok su Renault i Mitsubishi ostvarili rast - Mitsubishi za čak 18 posto na 1,22 milijuna, a Renault za 3,2 posto na 3,88 milijuna.

Toyota je zadržala treću poziciju uz ukupnu prodaju od 10,39 milijuna vozila.

Brojni analitičari vjeruju kako će 2019 biti znatno teža poslovna godina od 2018, a automobilskom lideru Renault-Nissanu vjerojatno neće pomoći ni krizna situacija u kompaniji nakon što je s kormila, zbog sumnje u financijske malverzacije i utaju poreza, smijenjen čovjek najzaslužniji za njihov trenutni uspjeh.

  • +7
Renault Clio Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault