AUTOINDUSTRIJA NA PREKRETNICI

Utjecaj COVID-a 19 na plan smanjenja emisije CO2; zašto je bolje odgoditi novčane kazne nego ukinuti ciljeve EU-a?

27.04.2020 u 08:11

Bionic
Reading

Autoindustrija je već nagovijestila da bi bila zadovoljna ako bi se na neki način izmijenila pravila o emisijama, no ima nekih proizvođača automobila koji se ne slažu s tim

Budući da proizvođači automobila počinju zbrajati troškove krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, jedno je od ključnih pitanja hoće li ambiciozni ciljevi Europske unije ostati i dalje vrijediti nakon ukidanja ograničenja i kupci automobila se budu opet mogli vratiti u salone.

Zaključak: Proizvođači automobila moraju dostići prosjek flote od 95 grama po kilometru CO2, s ciljem da se svaka kompanija prilagodi prema gore ili prema dolje na temelju prosječne težine njihove palete proizvoda. U 2020. godini 95 posto prodaje se računa na putu prema cilju; sljedeće 2021. godine to će biti 100 posto. Kazne od 95 eura za gram prekoračenja, po vozilu, znači da bi neki proizvođači automobila mogli platiti milijarde eura kazne za neostvarenje zadanih ciljeva.

Najbrži način za postizanje tih ciljeva je skupa tehnologija elektrifikacije, posebno električnih vozila s baterijama i plug-in hibrida. Ti su pogonski sklopovi danas složeniji i skuplje ih je proizvoditi, a ostaje nejasno ima li uopće dovoljno kupaca koji si ih mogu priuštiti, čak i prije nego što je kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa bacila ekonomije u trenutnu recesiju i barem privremeno privremeno eliminirala milijune radnih mjesta.

Autoindustrija je već nagovijestila da bi bila zadovoljna ako bi se na neki način izmijenila pravila o emisijama. 'Za sada se ne radi o proizvodnji, razvoju, ispitivanju ili homologaciji', navele su glavne trgovinske skupine u pismu objavljenom krajem ožujka predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen. 'Ovo remeti planove koje smo napravili da se pripremimo za poštivanje postojećih i budućih zakona i propisa EU-a unutar primjenjivih rokova postavljenih u tim propisima.'

Ali ako se to sada učini to bi moglo biti kratkovidno, čak i ako bi to privremeno olakšalo opterećenje proizvođača automobila i potaknulo potražnju, omogućujući ponudu nižih, ali jeftinijih modela.

Sve o graničnim vrijednostima emisije CO2

  • Kako proizvođači automobila dostižu granicu od 95 g/km?

Strože granične vrijednosti CO2 mogu se postići samo ako se prodaje sve više i više vozila bez emisija, tj. potpuno električni automobili umjesto vozila s benzinskim i dizelskim motorima. Do 2030. godine trebalo bi u registracijama novih automobila biti potreban udio električnih vozila od 35 do 40 posto. U suprotnom, ciljevi za CO2 vjerojatno bi bili neostvareni i moglo bi doći do ozbiljnih novčanih kazni. Za proizvođače to znači da se moraju brzo promijeniti i prilagoditi svoju proizvodnju. Ipak, dizelski motori su potrebni kao prijelazna tehnologija, kažu u autoindustriji. Međutim, skandali s emisijama i sve češće zabrane vožnje u velikim gradovima dovele su do sve većeg pada registracija novih automobila s dizelskim motorima. Budući da mnogi automobili s dizelskim motorima s usporedivim performansama ispuštaju manje CO2 od benzinskih motora, proizvođači se sada suočavaju sa CO2 zamkom. Kako je manje dizela koji se prodaju, to je teže postići granične vrijednosti CO2.

  • Granične vrijednosti CO2: Kako se računa prosjek flote jednog proizvođača?

Ne mora svako novo vozilo registrirano u EU-u ispunjavati ograničenje CO2 od 95 g/km od 2020. godine, jer se ovo odnosi na prosječnu vrijednost emisija CO2 palete modela po proizvođaču. To znači da svaki proizvođač automobila mora ispuniti ili imati manju prosječnu vrijednost njegovih automobila registriranih u Europi. Automobili s većom emisijom CO2 još uvijek se mogu prodavati nakon 2020. godine, ako se to nadoknadi automobilima koji emitiraju manje ili na primjer, u slučaju čisto električnih automobila - uopće ne emitiraju CO2. Da bi se izračunala prosječna vrijednost emisije CO2, zbroj vrijednosti CO2 utvrđenih za pojedinačna vozila podijeljen je s brojem novih prodanih vozila u odgovarajućoj kalendarskoj godini. Do 2020. godine ciljevi flote definirani su u skladu s NEDC-om, a od 2021. godine oni će se provjeravati pomoću realističnijeg, strožeg WLTP postupka. A kako proizvođači koji uglavnom proizvode teške automobile ne bi bili u nepovoljnijem položaju od onih koji proizvode manje i lakše automobile, proizvođač također podešava ograničenje CO2 ovisno o prosječnoj težini odobrenih vozila. Ako uglavnom proizvode teške i velike automobile, njihova flota također može emitirati više ugljičnog dioksida. Glavna stvar je da se na kraju u prosjeku pridržava granica postavljena u Europi. Možda vam se to na prvu čini nepravedno, ali se time osigurava da proizvođači s velikim brojem malih automobila također ulažu u učinkovitije pogone.

  • Kako će se obračunavati električni i hibridni automobili?

Do 2022. godine EU će uključiti tzv. superkredit u određivanje vrijednosti CO2 flote za jednog proizvođača. U 2020. godini svako će se ovo vozilo brojati dva puta za proizvođača automobila, tako da novo registrirani automobil s čisto električnim pogonom može nadoknaditi čak nekoliko registracija s vrijednostima CO2 iznad 95 grama po kilometru. Od 2021. godine vozila s emisijom CO2 ispod 50 g/km brojati će kao 1,67 vozilo, a u 2022. godini kao 1,33. Pored toga, takozvane eko-inovacije namijenjene su nagrađivanju tehnologija poput obnavljanja topline ispušnih plinova i solarnih krovova sa smanjenjem emisije CO2 do sedam grama godišnje.

Prvo, proizvođači automobila godinama se pripremaju za nove ciljeve emisije CO2 usmjeravajući svoju liniju proizvoda, proizvodnju, lance opskrbe i prodajne strategije prema električnim vozilima i plug-in hibridima. Većina tih troškova već je utrošena na prognoze prihoda svakog proizvođača automobila, a promjena kursa sada bi mogla biti i skuplja, rekao je Harald Hendrikse iz Morgan Stanleyja u nedavnoj bilješci ulagačima, kako prenosi Reuters. Neki proizvođači automobila, uključujući VW, BMW i PSA, rekli su da žele da pravila ostanu takva kakva su propisana jer mogu ispuniti svoje ciljeve.

Drugo, autoindustrija je preboljela ekološka pitanja još od skandala s varanjem na testovima VW-a. Zatražiti sada izuzeće, kada svaka tvrtka, velika ili mala, također pati, ne bi dobro sjelo niti potrošačima.

I treće, kod ljudi raste svijest da je ograničenje kretanja i privremeno zatvaranje industrijskih pogona diljem svijeta zbog pandemije rezultiralo znatno nižim razinama onečišćenja zraka. Ovo je dobra vijest, posebno za ljude koji pate od astme i drugih respiratornih problema, a da ne spominjemo zdravlje planeta. Ekolozi mogu ukazati na poboljšanje kvalitete zraka kao dokaz da je manje automobila na cesti bolje za sve.

Ali postoji kompromisno rješenje: Treba zadržati postavljene ciljeve o emisiji CO2 u ovoj godini, ali smanjiti ili odložiti predviđene kazne za neispunevanje istih u ovoj godini. Kao što je rekao Xavier Mosquet iz Boston Consulting Grupe, vladama će biti teško opravdati velike kazne za proizvođače automobila koji su upravo dobili milijarde državne pomoći kako bi isplatili radnike koji su otpušteni zbog krize.

Sa svoje strane, Hendrikse iz Morgan Stanleyja smatra kako je malo vjerojatno da će se sami ciljevi olabaviti. Ali, napomenuo je: 'Također smatramo malo vjerojatnim da će, u slučaju da se proizvođači automobila suoče s oštrim padom likvidnosti i pogoršanjem bilance u fiskalnoj godini 2020., EU i europske vlade naplatiti značajne kazne u 2021. To bi se moglo odgoditi ili restrukturirati.'

Podaci o prodaji iz siječnja, veljače, pa i ožujka pokazuju da su proizvođači automobila bili na pravom putu, bez štetnih emisija, prije nego što su se zatvorili saloni i tvornice. Taj je zamah je bilo teško postići, a ako se izgubi, moglo bi ga biti podjednako teško oživjeti.

Kako kaže Hendrikse, električna vozila s baterijama 'ne odlaze. Ona su budućnost, bez obzira na njihove zasluge.'