IMA I BLINDIRANA STAKLA

Teslin prvi električni šleper prevaljuje 800 km i sprinta do 100 km/h za 5 sekundi

17.11.2017 u 10:36

Bionic
Reading

Teslin nestrpljivo iščekivani električni šleper napokon je pokazao lice, te barem na fotografijama i papiru djeluje kao pun pogodak

800 km! Toliko će ovo električno čudo, opterećeno s 36 tona tereta moći prevaliti u svakodnevnim uvjetima prije nego što potroši bateriju. Za punjenje iste, putem takozvanog Megachargera trebat će mu svega 30 minuta za 640 km.

Ovo čini Teslin šleper izuzetno konkurentnim transportnim sredstvom za kraće udaljenosti. Na dužim će i dalje dominirati konvencionalni dizelske šleperi koji prevaljuju i više od 2.000 km s jednim rezervoarom.

Premda je u prezentaciji Teslinog prvog čovjeka manjkalo mnogo tehničkih detalja, pa tako i onaj o snazi četiri elektromotora smještenih u stražnje kotače, podatak o ubrzanju je tu - do 100 km/h neopterećeni Tesla Semi stići će za koju desetinku više od pet sekundi. Potpuno opterećen, za 20 sekundi.

Autonomni sustav upravljanja, Teslin Autopilot, bit će standardan na svim modelima, kao i automatsko zadržavanje vozila unutar trake i autonomno kočenje.

Od sigurnosnih stavki valja spomenuti kabinu izrađenu od ugljičnih vlakana, blindirana stakla koja će izdržati i termonuklearnu eksploziju (ili dobijete povrat novca), te elektronsku kontrolu okretnog momenta na stražnjim kotačima koja će anulirati mogućnost nastanka takozvanog ‘jacknifea’ odnosno situacije u kojoj prikolica želi prestići šleper.

Tu je i 1,6 milijuna km garancije na elektromotor.

Sve ovo kupci bi, ako naruče odmah, mogli dobiti već 2019, tvrdi karizmatični Musk koji je dosad već stekao renome čovjeka koji previše obećava.

Teslin model 3 trebao je do kraja ove godine biti isporučen desecima tisuća kupaca, no proizvođač iz Palo Alta zasad ih je izradio tek par stotina.

Zasad nije poznato gdje će Tesla izrađivati Semi, te koliko će ovo gospodarsko vozilo budućnosti koštati.

  • +2
Tesla Semi Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla