TRŽIŠNI LIDER

Tesla grca u gubitcima, a Renault zarađuje na električnim automobilima

16.10.2017 u 09:03

Bionic
Reading

Žestoke polemike vode se oko budućnosti električnih automobila. S jedne strane imamo proizvođače poput Volva i Jaguar Land Rovera koji najavljuju potpunu elektrifikaciju game, a s druge njemačke proizvođače koji tvrde kako su električni automobili neprofitabilni, te samim time neisplativi

Naposljetku tu je i Fiat Chrysler čiji prvi čovjek, Sergio Marchionne, tvrdoglavo odbija električnu budućnost.

Svima je u fokusu Tesla, koja unatoč silnoj potražnji, te rastu i dalje bilježi gubitke iz kvartala u kvartal.

No Tesla nije najveći proizvođač električnih automobila na svijetu. Ta titula pripada alijansi Renault Nissan koja je dosad isporučila pola milijuna električnih vozila. U idućih pet godina Francuzima će 20 posto flote biti isključivo električni automobili, dok će polovica biti elektrificirana.

Sve ovo u Renaultu si mogu priuštiti jer su za njih električni automobili profitabilni, rekao je Business Insideru član Renaultove uprave Gilles Normand.

Normand očekuje da će, obzirom na pozitivni prijem električnih automobila u javnosti, i oni uskoro doseći konvencionalnu neto profitnu maržu benzinaca i dizelaša od 7 posto.

Nažalost australsko izdanje poslovnog portala nije objavilo i detaljne brojke koje bi potkrijepile tvrdnje Renaultovog člana uprave, no veselimo se godišnjem izvješću Renaulta u kojem bi sve ove stavke trebale biti definirane.