PREMIJERa u siječnju

Sportaš nadahnut relijem: Toyota najavila novi model GR Yaris

12.12.2019 u 14:36

Bionic
Reading

Sudjelovanjem Toyota Gazoo Racinga u automobilističkim natjecanjima Toyota pokušava stvoriti sve bolje automobile i pridobiti još veću podršku svojih navijača

Potpuno novi sportski automobil nadahnut relijem, Toyota GR Yaris, doživjet će svoju međunarodnu premijeru na Salonu automobila u Tokiju sljedećeg mjeseca. Model GR Yaris odlikuje se naprednim tehnologijama, znanjem i iskustvom prikupljenim kroz Toyotino pobjedonosno sudjelovanje u Svjetskom reli prvenstvu (World Rally Championship - WRC) u kojem se natječe pod zastavom TOYOTA GAZOO Racinga (TGR).

GR Yaris drugi je čisti sportski automobil koji će TGR globalno pustiti u prodaju, nakon što je 2019. u ponudu Toyote ponovno stigla legendarna Toyota GR Supra. GR Yaris prolazi kroz završnu fazu razvoja, pa je tako i Toyotin predsjednik Akio Toyoda nedavno iskušavao krajnje granice na prototipu GR Yaris, pod svojim natjecateljskim imenom 'Morizo', koje koristi kao TGR Master Driver.

Toyota GR Yaris Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Toyota, kroz sudjelovanje TGR-a u automobilističkim natjecanjima, pokušava stvoriti sve bolje automobile i pridobiti još veću podršku svojih navijača uključujući se u natjecanja u nizu zahtjevnih utrka u raznim kategorijama na cestama širom svijeta.

Toyota se 2017. vratila u FIA Svjetsko prvenstvo u reliju svojim Yarisom World Rally Carom i pod vodstvom četverostrukog svjetskog reli prvaka Tommija Mäkinenai već 2018. ostvarila pet pobjeda i momčadsku titulu. I ove godine osvojila je titulu svjetskog prvaka s estonskim vozačem Ottom Tänakom. A od sljedeće sezone im se pridružuje šesterostruki WRC prvak, Francuz Sébastien Ogier.

TGR team ostvario je velike uspjehe u motosportu i na Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti modelom Toyota TS050 Hybrid, osvajanjem momčadske i vozačke titule 2014. te u sezoni 2018.-2019. Toyota je trenutno vodeća u poretku za obje titule u sezoni 2019.-2020.

TGR je početkom ove godine osvojio prvu Toyotinu sveukupnu titulu na Reliju Dakar voženom u južnoameričkom Peruu, što je uspjelo prvaku iz Katara, Nasseru al Attiyahu u Toyoti Hilux. Na idućem izdanju ovog najtežeg reli natjecanja u Saudijskoj Arabiji sudjelovat će i bivši dvostruki svjetski prvak Formule 1, Španjolac Fernando Alonso u automobilu Toyota Hilux.