KORONAVIRUS

Škoda odlaže poslovna putovanja u Kinu zbog koronavirusa

30.01.2020 u 12:16

Bionic
Reading

Grad Wuhan, koji je posebno pogođen koronavirusom, nalazi se u središnjoj Kini i smatra se važnim poslovnim središtem

Škoda, češki proizvođač automobila u sklopu Volkswagen Grupe odgodila je poslovna putovanja do svog najvećeg tržišta Kine na neodređeno vrijeme zbog širenja koronavirusa, ali ne planira evakuaciju osoblja, objavila je marka u srijedu.

Strah od virusa nalik gripi raste kako se broj umrlih povećao na 132, a zemlje upozorile svoje građane zbog putovanja u Kinu, epicentar zaraze.

Češko ministarstvo vanjskih poslova preporučilo je u srijedu da ljudi putuju u Kinu samo ako je to apsolutno nužno.

Brzo širenje koronavirusa moglo bi, prema bankarskim ekonomistima, uvelike utjecati na kinesku ekonomiju. Učinci trenutne bolesti pluća mogli bi premašiti posljedice Sars pandemije 2003. godine, upozorio je ekonomist Lu Ting iz japanske investicijske banke Nomura. U prvom tromjesečju moguć je 'primjetan pad' stope rasta drugog najvećeg svjetskog gospodarstva sa šest posto u četvrtom tromjesečju 2019. godine.

Prema riječima stručnjaka Lu Tinga, zastoj ekonomskog motora globalne ekonomije mogao bi biti ozbiljniji nego 2003. Tada je kineska ekonomija izgubila oko dva postotna boda.

Procjenjuje se da regija doprinosi s gotovo dva posto gospodarskom proizvodu zemlje. 'To znači da je ekonomska snaga Wuhana uporediva s onom Portugala, Vijetnama ili Češke', kaže analiza njemačke Commerzbanke. Regija je usredotočena na izgradnju vozila i elektroniku, proizvodnju metala i preradu.