STIŽE DO KRAJA GODINE

Škoda je najavila električni SUV Enyaq; Je li pred nama novo doba elektromobilnosti?

13.02.2020 u 12:28

Bionic
Reading

Škoda je najavila model Enyaq s Vision iV konceptom predstavljenim na prošlogodišnjem autosalonu u Ženevi, a na tržište stiže do kraja ove godine

Škoda je jučer objavila ime svog prvog električnog SUV-a utemeljenog na modularnoj platformi za električna vozila (MEB) Volkswagen Grupe koji će se lansirati u serijsku proizvodnju. Njegovo ime je ENYAQ, a sa svojim prvim električnim SUV-om Škoda uspostavlja novu nomenklaturu koja kombinira slovo 'E' koje se odnosi na elektromobilnost sa slovom 'Q' koje karakterizira posljednje slovo Škodine uspješne SUV obitelji, koja uključuje SUV modele Kamiq, Karoq i Kodiaq. S novim modelom imena Enyaq, češki proizvođač automobila ide još jedan korak u novu eru elektromobilnosti 2020. godine. Ovaj SUV kupeovskih linija u prodaji će se naći u Europi krajem godine, kao dio planova za elektrifikaciju češke marke.

Škoda je najavila model Enyaq s Vision iV konceptom predstavljenim na prošlogodišnjem autosalonu u Ženevi. Koncept je bio nešto kraći od velikog SUV-a Kodiaq, ali imao je i veći prtljažnik. Pokretala su ga dva električna motora koji omogućuju kombiniranu snagu od 302 KS. Konceptni model je bio opremljen litij-ionskom baterijom od 83 kWh kako bi se dobio raspon od 500 km, mjereno WLTP emisijskim ciklusom.

Ime novog Škodinog SUV modela Enyaq potječe od irskog naziva 'enya', što znači 'izvor života'. Enya sama dolazi od irske galske riječi 'Eithne', što znači 'esencija', 'duh' ili 'princip'. Ova različita značenja omogućuju različite perspektive u nazivu novog Škodinog novog SUV-a. 'Izvor života' simbolizira ulazak proizvođača automobila u novo doba elektromobilnosti i u skladu je s tvrdnjom marke Škoda 'Vođena inventivnošću - pametne ideje od 1895.' (‘Driven by inventiveness – clever ideas since 1895’). To predstavlja novi početak, koji ide ruku pod ruku s temperamentim Škoda Eyaqom i strašću i inovativnom snagom Škodinih inženjera za novi električni SUV. 'Enya' je autentična, puna karaktera i živahna, lako se izgovara i pamti i savršeno se uklapa u zoru nove ere u 125-godišnjoj povijesti tvrtke.

Poput imena Škodinih uspješnih SUV modela KODIAQ, KAROQ i KAMIQ koji su izvedeni iz jezika Inuita koji žive na sjeveru Kanade i Grenlanda, češki proizvođač automobila kombinira buduća potpuno električna vozila bazirana na MEB platformi s irskim jezikom u legendarnoj sjevernoj regiji.

Škoda Enyaq je prvo vozilo serijske proizvodnje češke marke zasnovano na MEB platformi i prvo u nizu više od deset električnih modela koji će biti predstavljeni u okviru pod-marke ŠKODA iV do kraja 2022. Do 2025. Škoda očekuje da će električna vozila i modeli s priključnim (plug-in) hibridnim pogonima činiti 25 posto njihove prodaje. Do 2021. proizvođač automobila će uložiti dvije milijarde eura u razvoj električnih modela i holistički, međusobno povezani ekosustav za moderna i ekološki prihvatljiva rješenja mobilnosti. Škoda Superb već ima plug-in hibridnu verziju, a ove godine će i kompaktni automobil Octavia također dobiti plug-in hibridni pogon.

Škoda će proizvoditi Enyaq u svojoj tvornici u Mladoj Boleslavi u Češkoj, na istoj proizvodnoj liniji kao i model Octavia. Proizvodna strategija razlikuje se od strategije marki VW Group-e Seata i Audija, koje će svoje prve MEB automobile napraviti u VW-ovom glavnom EV pogonu u Zwickauu u Njemačkoj, zajedno s VW ID3.

Prva detaljna fotografija nudi pogled na dizajn Škode Enyaq. Na njemu se nalazi natpis 'ENYAQ' na stražnjem dijelu SUV-a, drugo potpuno električno vozilo marke nakon modela malenog gradskog automobila Škoda CITIGOᵉ iV.

Enyaq neće imati svoju premijeru na ovogodišnjem autosalonu u Ženevi, već će biti predstavljena kasnije ove godine, izjavio je glasnogovornik Škode.

  • +7
Škoda Vision iV koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda