ŠIRENJE POSLOVANJA

Renault se baca u energetiku - rabljene baterije koristit će za izradu energetskih skladišta

26.09.2018 u 15:30

Bionic
Reading

Tesla već neko vrijeme uspješno razvija i distribuira baterijske sustave za skladištenje energije ili pak stbilizaciju mreže, a sad se i Renault odlučio upustiti u ovaj biznis

Francuski proizvođač planira do 2020. izgraditi najveće europsko energetsko skladište od iskorištenih automobilskih baterija iz električnog vozila Zoe. Francuzi su na pojedinim tržištima prodavali Zoe uz bateriju na leasing, pa sada imaju višak ovih paketa kojima pokušavaju naći namijenju.

Iskorištene baterije mogu se i reciklirati, no u Renaultu su zaključili da je isplativija izrada energetskih skladišta od 60 mWh. Prva postrojenja biti će izrađena početkom iduće godine na tri lokacije u Francuskoj i Njemačkoj. Energetska skladišta dobit će Renaultove tvornice u Douaiju i Cleonu, te termoelektrana u pokrajini Sjeverna Rhine-Westphalia.

Energetskim skladištima, koja će činiti do 2.000 bateirijskih paketa, Francuzi će nastojati zatvoriti ‘rupu’ između standardnih i obnovljivih izvora energije.

Sustav će skladištiti energiju iz obnovoljvih izvora, te je prema potrebi vračati u mrežu. Stanica od 60MWh navodno je dovoljna za svakodnevne potrebe grada od 5.000 kućanstava.

  • +4
Renault Zoe Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault