SLABI POČETAK

Prodaja novih automobila u EU pala je u siječnju za 7,5 posto; samo nekoliko proizvođača bilježi pozitivne brojke

Potražnja za novim osobnim automobilima na četiri glavna tržišta EU pala je tijekom prvog mjeseca 2020.

Potražnja za novim osobnim automobilima na četiri glavna tržišta EU pala je tijekom prvog mjeseca 2020.

Izvor: EPA / Autor: INGO WAGNER/STEPHANIE LECOCQ/Grafička obrada:Z.M.

Od proizvođača automobila Toyota Grupa je imala rast od 12,2 posto, a pozitivne brojke još bilježe samo BMW Grupa s rastom od 5,2 posto, Mitsubishi 1,2 posto te Hyundai Grupa 0,5 posto

U siječnju 2020. godine tržište osobnih automobila EU, prema Europskom udruženju proizvođača automobilaACEA, smanjilo se za 7,5 posto, a prodano (broj novoregistriranih novih osobnih automobila) je ukupno 956.779 komada. Velike porezne promjene koje su najavile neke države članice EU-a za 2020. godinu, posebno za vozila visoke emisije CO2, pomaknule su registracije mjesec dana ranije, u prosinac 2019. (porast od 21 posto), čime se zapravo i objašnjava ovaj pad u prvom mjesecu 2020. Ostali čimbenici koji doprinose uključuju slabljenje globalnih ekonomskih uvjeta i neizvjesnosti uzrokovanih odlaskom Velike Britanije iz Europske unije.

Europska unija

Europska unija

Izvor: Ostale fotografije / Autor: ACEA/Grafička obrada:Z.M.

Kao rezultat toga, potražnja za novim osobnim automobilima na četiri glavna tržišta EU pala je tijekom prvog mjeseca 2020., pa je tako Francuska zabilježila najveći pad (-13,4 posto), a slijede Španjolska (-7,6 posto), Njemačka (-7,3 posto) i Italija (-5,9 posto). Ova četiri nacionalna tržišta čine 65 posto od ukupnog broja novoregistriranih novih automobila u EU, odnosno 622.500 od 956.779 komada.

Kada kažemo Europska unija to se odnosi na novi sastav s 27 država članica (isključujući Ujedinjeno Kraljevstvo). Za usporedbe iz godine u godinu, podaci iz prošlih vremena se preračunavaju kako bi se prilagodili novom obrascu EU27.

Porizvođači automobila

Porizvođači automobila

Izvor: Ostale fotografije / Autor: ACEA/Grafička obrada:Z.M.

Gledajući prema pojedinom proizvođaču, odnosno grupi, u EU27 prema postotku, Mazda je u siječnju najviše pala proizvođačima, za 30,2 posto, a slijede Ford s padom od 22,7 posto i Honda, čija je prodaja pala za 18,6 posto.

Toyota Grupa je imala rast od 12,2 posto. A pozitivne brojke još bilježe BMW Grupa s rastom od 5,2 posto, Mitsubishi s rastom od 1,2 posto te Hyundai Grupa s rastom od 0,5 posto.

Već smo i ranije prenijeli procjene ACEA-e za ovu, 2020. godinu koje govore da se očekuje ukupan pad prodaje na kraju godine od 2 posto. Iako, posljedice epidemije koronavirusa i zastoji u proizvodnji automobila (ako se iz Kine uvoze u EU) i dijelova još nisu uopće uračunate u ove negativne prognoze.

Hrvatska

Hrvatska

Izvor: Ostale fotografije / Autor: ACEA/Grafička obrada:Z.M.

Što se Hrvatske tiče, vidjeli smo da je broj novoregistrianih automobila u siječnju donio bolje rezultate u odnosu na prošlogodišnji isti mjesec. Novoregistrirano je ukupno u mjesecu siječnju 3631 novi osobni automobil, što je za 80 komada više nego prije točno godinu dana. To je porast od 2,25 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!