SIGURNI U zimi

Pripremite svoj automobil za najhladniji dio godine: Evo deset praktičnih savjeta

Bionic
Reading

Pravilna i planirana priprema automobila za zimu smanjuje rizik od prometne nesreće i raznih problema na cesti. Dobro održavani automobili imaju veću prodajnu vrijednost, što će koristiti vlasnicima kada odluče prodati svoje vozilo

Kako bi vaš automobil spremno dočekao hladne zimske dane potrebno mu je posvetiti pažnju i osigurati da sve funkcionira kako treba. To smanjuje rizik od prometne nesreće i raznih problema na cesti

Iako sasvim sigurno mnogi vozači znaju kako se nositi sa svojim vozilom pri niskim temperaturama, nije na odmet još jednom utvrditi gradivo. Evo i nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći preživjeti zimu s vašim limenim ljubimcem. Naravno, uz ove savjete postoji još mnogo drugih korisnih, no ovo su neki od najbitnijih.

1. Koristite zimske gume

Vozači tijekom zime moraju drastično promijeniti svoj stil vožnje. Čak i usred bijela dana, snijeg, bljuzga i led mogu predstavljati izazov, posebno ako se koriste gume s niskim prianjanjem. Stoga, od 15. studenoga naši automobili moraju biti opremljeni zimskom opremom na zimskim dionicama.

Ipak, zimska oprema ne znači nužno da morate imati isključivo zimske gume na svom vozilu. No svi odgovorni sudionici u prometu brinu se za to da se njihovo vozilo sigurno kreće u otežanim okolnostima na prometnicama, odnosno u nepovoljnim vremenskim prilikama koje uglavnom dolaze u ovom periodu godine.

Mnogi stručnjaci ističu kako su gume jedino što povezuje vaš automobil s tlom. Loše prianjanje na skliskim cestama može biti glavni uzrok nekontroliranog upravljanja automobilom. Pažljiva vožnja i odabir pravih zimskih ili cjelogodišnjih guma smanjiti će rizik od proklizavanja.

Prilikom odabira kompleta zimskih guma obratite pažnju na oznake kojima proizvođači navode ocjenu prianjanja na mokrim cestama (od A do E). Također, potražite oznaku snježne pahuljice – ona pokazuje da je guma prošla poseban test kočenja na cesti prekrivenoj snijegom. Ako želite još robusnije zimske gume, odobrene za ekstremno hladne uvjete, potražite simbol planine s tri vrha i sa snježnom pahuljicom.

2. Provjerite stanje kočnica, amortizera i geometrije vozila

Iako je posve jasno da vaše vozilo mora biti ispravno tijekom cijele godine, treba voditi računa da su kočnice vašeg automobila u 'top formi' upravo zimi, kada su iznenadne situacije u prometu dodatno začinjene s lošim vremenskim uvjetima.

Isto se odnosi i sustav ovjesa, gdje veliku ulogu imaju vaši amortizeri. Što su oni u boljem stanju, vaša guma bolje prianja na cestu, vozilo bolje leži na cesti, a samim time je zaustavni put vašeg vozila kraći.

Geometrija kotača izuzetno je važna za sigurnost automobila i trajnost guma. Ukoliko je geometrija nepravilna, vozilo se lakše zanosi, ima dulji zaustavni put, ali i puno više troši gume. Ako već kupujete nove gume, geometriju svakako treba provjeriti i po potrebi namjestiti kako se gume ne bi odmah počele nepravilno trošiti. To im ubrzano smanjuje vijek i kvalitetno funkcioniranje.

Dovoljno je svega 15 minuta za provjeru geometrije. To se radi na tehnološki suvremenom laserskom stroju koji za nekoliko trenutaka mjeri pozicije svih kotača i po potrebi preporučuje podešavanje geometrije. Automobil se stavi na dizalicu, montiraju se senzori na kotače, stroj skenira njihovu poziciju i ispisuje stanje geometrije na A4 papiru uz fotografiju vozila.

Trag, nagib i zatur svaki proizvođač propisuje za svoje pojedine modele i te se mjere moraju poštivati. Nekadašnje mehaničke i optičke instrumente zamijenili su suvremeni laserski uređaji koji su brži i precizniji.

Dovoljno je jedno nespretno penjanje na rubnik ili jači udarac u rupu i geometrija se već može pokvariti. Doduše, tijekom sezone duge šest mjeseci vozaču se to dogodi više puta na našim lošim cestama i zato se preporučuje provjera i, po potrebi, namještanje. Provjera i namještanje geometrije poslovi su za profesionalce, a cijena je mala u usporedbi s troškovima koje možete imati ako ju zanemarite.

3. Zaštitite karoseriju od korozije

Proizvođači automobila uvijek traže načine za poboljšanje učinkovitosti motora, udobnosti vožnje i sigurnosti putnika. Međutim, ne ulažu svi u dobru zaštitu od korozije, što može postati ozbiljan problem nakon samo nekoliko zima.

Vlasnici vozila koji žele zaštititi svoje automobile od hrđe mogu poduzeti relativno jednostavne zaštitne mjere. Na primjer, pranje automobila najmanje jednom ili dva puta mjesečno pomoći će ukloniti sol, ali ne možete biti 100 posto sigurni da karoserija neće korodirati nakon godinu ili dvije.

Najučinkovitiji način zaštite vozila od korozije jest upotreba sredstava za zaštitu od hrđe koja se mogu nanijeti na podvozje vašeg vozila. Samo jedan sloj zaštite od hrđe može dramatično produžiti životni vijek automobila.

4. Provjerite rashladnu tekućinu vašeg vozila

Najčešća pogreška koju vozači čine je što zanemaruju antifriz u vozilu, posebno u periodu temperatura ispod ništice. Iako ste ga možda promjenili prošle zime, ne zaboravite da svojstva antifriza gube na snazi zbog visokih temperatura i isparavanja tijekom ljeta. Antifriz je ključan za vozilo kod niskih temperatura obzirom da regulira vitalnost i temperaturu motora kako bi nesmetano radio.

Zbog niskih temperatura provjerite i sustav grijanja vozila. Na to posebno obratite pozornost ukoliko često vozite djecu ili starije osobe.

5. Spremnik goriva neka bude stalno napunjen više od pola, a posve pun u automobilima koji tijekom zime stoje

Kada je vaš spremnik goriva napunjen s malo goriva ostaje prazan prostor u spremniku, pa će se vlaga početi nakupljati, a to može razrijediti gorivo i pretjerano opteretiti sustav ubrizgavanja i druge dijelove vašeg automobila. A ako se ta nakupljena vlaga smrzne, šteta može biti znatno veća. Zbog toga je presudno održavati spremnik što punijim tijekom zime.

Kod automobila koji će se rijetko voziti zimi, pun spremnik može spriječiti da dugo nekorišteni automobil pretrpi štetu uzrokovanu vlagom u unutrašnjosti spremnika.

6. Provjerite mlaznice za pranje vjetrobranskog stakla i promijenite tekućinu za odgovarajuću sezonu

Tekućine za pranje vjetrobranskog stakla podijeljene su u dvije kategorije: ljetne i zimske. Iako izgledaju jednako, ljetne i zimske tekućine za pranje imaju različite formulacije koje im pomažu da postignu maksimalnu učinkovitost pod pravim uvjetima. Na primjer, ljetna tekućina učinkovito uklanja kukce i insekte, dok zimska tekućina odlično uklanja sol i debeli sloj prljavštine.

Što je još važnije, kako temperature padaju, ljetna se tekućina počinje smrzavati i začepljuje cijeli sustav za pranje vjetrobranskog stakla, uključujući mlaznice. Da biste izbjegli ove nepotrebne probleme, ispraznite tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla prije zime i zamijenite ju prikladnom zimskom tekućinom koja sadrži aktivne sastojke poput glicerina.

7. Pregledajte metlice brisača

Zimska je sezona nepredvidiva, jer ozbiljna oluja može smanjiti vidljivost i dovesti vaš život u opasnost. Zato brisači vašeg automobila moraju biti u stanju ukloniti snijeg.

Ovisno o proizvođaču, umjerena uporaba brisača može ih istrošiti u roku od godine dana. Nakon toga brisači više ne mogu uklanjati prljavštinu i vodu s istom učinkovitošću. Osim toga, istrošeni brisači mogu izgrebati vjetrobransko staklo.

8. Provjerite akumulator

Prosječni vijek trajanja automobilskog akumulatora je tri do četiri godine. Naravno, životni vijek akumulatora ovisi o nekoliko faktora, ali većina vozača svoj akumulator obično mijenja samo u hitnim slučajevima.

Kako vas ne bi iznenadio ispražnjen akumulator, provjerite njegovo stanje prije početka zime. Ako sami ne znate kako, prepustite to stručnjacima u ovlaštenoj servisnoj radionici ili kod trgovaca koji se bave prodajom akumulatora.

9. Strugalica za led nije i najbolje rješenje

U rano zimsko jutro, ljudi žure s odlaskom, bez pravilnog uklanjanja snijega i leda s prozora. Nažalost, ovakvo nepromišljeno ponašanje predstavlja opasnost za njih i ostale vozače.

Ako je vaš automobil zimi vani, velika je vjerojatnost da uklanjate led i snijeg s prozora pomoću strugalice. No treba znati da to nije najučinkovitiji način. Postoji širok izbor odleđivača i tekućina za odmrzavanje koji pomažu u otapanju leda i snijega u najkraćem mogućem roku.

10. Spremite u prtljažnik alat, pribor i zaštitnu opremu - za svaki slučaj

Ako se uglavnom vozite u urbanim sredinama, zaista nema velike potrebe za cjeloviti 'komplet za preživljavanje' u prtljažniku. No, nije na odmet u svom prtljažniku voziti sa sobom kvalitetnu kombinaciju strugača za led/četku za snijeg, odnosno metlicu, laganu lopatu za snijeg, podstavljene radne rukavice, kapu, čizme ili neke robusne cipele, lance za pogonske kotače ako ih imate, funkcionalnu svjetiljku koja može samostalno stajati ili visjeti, komplet za prvu pomoć koji može podnijeti temperature smrzavanja, izdržljivo uže ili vučnu traku, i možda koju deku ili prostirku.

Ako vozite starije vozilo, možda neće biti naodmet imati u prtljažniku i set pomoćnih kabela za paljenje, kao i malo ozbiljniji set alata. Ne zaboravite sve to uvijek pravilno osigurati da se ne može slobodno 'valjati' po prtljažniku.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal