OD A DO Ž

Pripremite automobil za putovanje

17.07.2017 u 10:07

Bionic
Reading

Ponovno je stiglo ono doba godine u kojem većina Hrvata migrira u južnije krajeve. Možda više i ne moramo onoliko strepiti kao nekad, jer su automobili postali pouzdaniji i sigurniji, pomoć na cesti sveprisutnija, a o boljoj kvaliteti prometnica da i ne govorimo, no još uvijek vrijedi zlatno pravilo da na put ne idemo nespremni

Ovdje primarno mislimo na vaše vozilo. Čak i ako posjedujete novi automobil koji redovno servisirate, svakako prođite kroz sljedeće stavke kako biste bili sigurni.

Baš kao i nama samima, i našem automobilu tekućine život znače. Ima li dovoljno vode za hlađenje motora? Što je s motornim uljem? Provjerite obje količine i prema potrebi nadodajte prema specifikacijama proizvođača. Također nije loše, za svaki slučaj, višak odložiti u prtljažniku. Kad smo već kod tekućina, uvjerite se da imate dovoljno i one za pranje stakala, a kad smo već kod stakala, malo će vam tekućina za njihovo pranje značiti ako su vam metlice istrošene. Čiste li stakla dobro ili samo naprave još veći nered?

Filtri zraka i ulja trebali bi biti u dobrom stanju, a isto vrijedi i za akumulator. Ako ga koristite više od pet godina i ako već neko vrijeme imate problem s paljenjem, možda je došlo vrijeme da se rastanete od njega i zamijenite ga novim. Vjerojatno ćete htjeti obratiti pozornost i na klimatizacijski uređaj te ga prema potrebi napuniti.

Najveću pozornost treba obratiti gumama i kočnicama. Gume trebaju imati dovoljnu dubinu profila, a tlak u njima od neizmjerne je važnosti. Proučite naputak s unutrašnje strane vozačkih vrata ili u knjižici vozila i adekvatno ih napunite zrakom na prvoj benzinskoj postaji. Ako čujete škripu prilikom usporavanja ili vam je papučica na pritisak osjetno mekanija, svakako pogledajte kočnice prije putovanja. Zadnje, no ništa manje važno - provjerite stanje rezervne gume te je dovedite u red.

Ako vam je automobil spreman, obavili ste više od pola posla. Preostaje vam samo utrpati prtljagu i smjestiti putnike. Nabavite sjenila za najmlađe putnike straga, a ne zaboravite ponijeti igračke, grickalice i glazbu kojom ćete ih animirati. Nekoliko bočica vode od esencijalne je važnosti, a isto vrijedi i za paket prve pomoći. Mobitel bi vam, naravno, trebao biti pun. Protupožarni aparat i set kablova također bi trebali naći mjesta u vašem prtljažniku na lako dostupnom mjestu.

Prije putovanja svakako provjerite stanje na cestama. Tijekom vožnje ostavite mogućnost za hitne dojave o okolnostima u prometu, a zgodno rješenje je na mobitel instalirati besplatnu aplikaciju Waze koja će vas u realnom vremenu upozoravati na eventualne prometne nezgode, lokacije kamera ili policijske sačekuše.

Premda tijekom ljetnog računanja vremena nije potrebno koristiti svjetla preko dana, savjetovali bismo vam da to svejedno činite jer će vas vozači koji vam dolaze ususret lakše primijetiti. Također nemojte voziti umorni. Osjetite li gubitak koncentracije, zaustavite se, odmorite ili odspavajte koju minutu. Vaše odredište neće pobjeći.

Sretan put!