KRAJ JEDNE ERE

Peugeot zaustavlja razvoj dizelaša, Renault ih se odriče

04.10.2018 u 10:52

Bionic
Reading

Dizelska tehnologija postepeno gubi sve više uporišta među proizvođačima, a nakon japanskih sad i francuski proizvođači dižu ruke od nekoć najpopularnijeg rješenja za smanjenje emisije CO2

Direktor Peugeotove proizvodnje, Laurent Blanchet, Autocaru je rekao kako će kompanija nastaviti s investiranjem novca u razvoj benzinske i hibridne tehnologije, no kako su dizelaši na tankom ledu.

‘Moramo vidjeti kako će tržište reagirati, hoće li dići ruke od dizelaša. Odlučili smo ne razvijati dalje dizelsku tehnologiju jer želimo vidjeti što će se dogoditi’ zaključuje Francuz.

Prvi čovjek Renaulta zato nema dvojbe. Carlos Ghosn je odlučio raskinuti vezu s dizelašima, te ih zamijeniti hibridima već od 2020. Megane, Captur i Clio bit će prvi modeli bez dizela u ponudi.

‘Kupce ne zanima kakav motor koristi njihov automobil. Odluku o kupnji temelje na cijeni, trošku vlasništva, te vrijednosti preprodaje vozila’ tvrdi Ghosn.

Renault K-ZE Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Dizelski motori trenutno čine 36 posto tržišta, a analitičari vjeruju kako će se njihov udio u ukupnoj prodaji motornih vozila nastaviti smanjivati u nadolazećim mjesecima i godinama.

Usporedbe radi, na početku 2017 dizelaši su činili polovicu ukupne prodaje.