premijera

Opel Zafira-e Life; putovanje bez emisija na najvišoj razini

19.06.2020 u 08:22

Bionic
Reading

U ponudi će biti dvije veličine litij-ionske baterije kapaciteta od 75 kWh (početkom 2021.) i dometom do 330 kilometara ili s baterijom kapaciteta od 50 kWh i rasponom do 230 km

Prije samo koji tjedan smo imali priliku isprobati Opel Zafiru Life s dizelskim motorom i bili jako zadovoljni onime što nam je njemački proizvođač ponudio u ovoj luksuznoj putničkoj krstarici na četiri kotača. No danas je Opel predstavio svoju potpuno električnu Zafiru-e Life, nastavljajući tako elektrifikaciju svog portfelja proizvoda. U budućnosti će ova novopridošla izvedba označiti vrh serije Zafira Life koja postavlja standarde za automobile s više sjedala, velikog kapaciteta. Nova Zafira-e Life objedinjuje sve najjače strane 'salona na kotačima'; puno zabave u vožnji u tri duljine vozila s prostorom za do devet osoba i tiho putovanje bez emisija. Osim toga, većina verzija Zafira-e Life visoka je manje od 1,9 metra, te je zbog toga pogodna za podzemna parkirališta, što je posebno važno za hotelska shuttle vozila. Pored toga, Opel nudi priključak za prikolicu za Zafira-e Life, što nije uobičajeno za električna vozila. To ovom električnom vozilu omogućuje povlačenje tereta s prikolicom do 1000 kilograma.

Sa 100 kW snage (136 KS) i 260 Nm najvećeg okretnog momenta iz električnog pogonskog sustava, Zafira-e Life nudi veće performanse od većine električnih višenamjenskih vozila (MPV). Elektronski kontrolirana maksimalna brzina od 130 km/h omogućuje krstarenje autocestom uz istovremeno očuvanje električnog dometa.

Kupci mogu birati između dvije veličine vrhunske litij-ionske baterije, ovisno o svojim potrebama: sa 75 kWh (početkom 2021.) i sjajnim dometom do 330 kilometara (što je idealno za godišnji odmor) ili s baterijom kapaciteta od 50 kWh i rasponom do 230 km, oba prema WLTP ciklusu. Treba reći i to da stvarni domet može varirati u svakodnevnim uvjetima i ovisi o različitim čimbenicima, posebno o osobnom stilu vožnje, karakteristikama rute, vanjskoj temperaturi, korištenju grijanja i klimatizacije te termičkoj predkondicioniranosti.

Baterije se sastoje od 18 i 27 modula, a budući da je od početka planirana baterijsko-električna verzija, baterije su postavljene ispod prtljažnog prostora na takav način da ne utječu na količinu prtljage. Zahvaljujući svom položaju, ona ujedno i spušta težište vozila, što poboljšava vozne karakteristike, što se posebno primjećuje u vožnji zavojima i pri bočnom vjetru te čini putovanje još ugodnijim. Vrhunski regenerativni sustav kočenja, pomoću kojeg Zafira-e Life može obnoviti energiju pri usporavanju ili pri kočenju, električni kombi čini još učinkovitijim.

E-usluge 'OpelConnect', brojne mogućnosti punjenja: e-mobilnost čini jednostavnom

Punjenje strujom baterije modela Zafira-e Life je jednako jednostavno kao i njezino korištenje. Preko zidne kutije (wall box), brzog punjenja ili čak kabela za punjenje iz kućne utičnice ako je potrebno, svaka Zafira-e Life spremna je za razne mogućnosti punjenja. Ponuda kablova i zidnih kutija varira ovisno o energetskoj infrastrukturi svakog tržišta, čime se kupcima Zafira-e Life može pronaći i koristiti stanica za punjenje gotovo bilo gdje.

Korištenjem brze istosmjerne (DC) punionice od 100 kW potrebno je oko 30 minuta da baterija od 50 kWh dostigne 80-postotno stanje napunjenosti (oko 45 minuta za bateriju od 75 kWh). Opel nudi ugrađene punjače koji osiguravaju da je vrijeme provedeno na priključku što kraće i da baterija (pokrivena osmogodišnjim jamstvom ili 160.000 km) ima dug vijek trajanja. Ovisno o tržištu i infrastrukturi, Zafira-e Life ima standardno trofazno napajanje od 11 kW ili jednofazno napajanje od 7,4 kW u vozilu.

Kako bi korištenje postalo još praktičnije, 'OpelConnect', aplikacija 'myOpel' i 'Free2Move Services' - marka mobilnosti PSA Grope - nude posebna rješenja za sva Opel električna vozila, uključujući i Zafira-e Life. Usluge su dostupne putem aplikacija.

Funkcija 'Charge My Car' (Napuni moj automobil) iz aplikacije 'Free2Move Services' omogućuje pristup više od 160.000 mjesta za punjenje u cijeloj Europi, uključujući plaćanje. Kako bi korisnicima još olakšali odabir pravog mjesta punjenja, aplikacija 'Free2Move Service' vrši izbor u skladu s udaljenošću do mjesta punjenja, brzinom punjenja i trenutnom cijenom mogućih opcija punjenja.

Pomoću 'OpelConnect' funkcija 'e-daljinskog' upravljanja korisnici mogu pomoću svojih pametnih telefona provjeriti stanje napunjenosti ili programiranje klima uređaja i vremena punjenja baterije. Pored toga, portfelj 'OpelConnect' kreće se od eCall poziva i poziva u slučaju kvarova do brojnih drugih usluga, poput statusa vozila i informacija. LIVE Navigation pruža informacije o prometu online u stvarnom vremenu. Usluge LIVE Navigation su besplatne u periodu od 36 mjeseci nakon aktivacije, a nakon toga se naplaćuju.

Tri veličine Zafira-e Life; 'Small', 'Medium' i 'Large'

Opel će ponuditi Zafira-e Life u tri duljine, svaka prilagođena potrebama kupaca i dostupna s do devet sjedala. Opel Zafira-e Life 'Small' (dostupan početkom 2021.) konkurira kompaktnim kombijima, ali nudi znatno više prostora i mjesta za čak devet putnika, što je prema proizvođaču - bez premca u ovoj klasi. Isto tako ova verzija ima uski krug okretanja (samo 11,3 m), dobro upravljanje i dvoja klizna vrata s senzorom, koja se električno otvaraju pokretom stopala, što je jedinstveno u ovom tržišnom segmentu. Zafira-e Life 'Medium' (isto kao i Zafira-e Life 'Large') ima 35 cm duži međuosovinski razmak od 3,28 m, a time i više prostora za noge za putnike straga, što ga čini konkurentom srednje velikih kombija u D tržišnom segmentu. U usporedbi s konkurencijom, Opel također ima veća vrata prtljažnika i lakši pristup za utovar/istovar. Sa prtljažnikom od oko 4500 litara, Zafira-e Life 'Large' konkurentna je još većim kombijima. Tu je i električna parkirna kočnica koja se može udobno aktivirati ili otpustiti samo jednim prstom.

Opel Zafira-e Life nudi kožna sjedala na visokokvalitetnim aluminijskim šinama koje omogućuju potpuno i jednostavno podešavanje za sve verzije. Dostupne su konfiguracije s pet, šest, sedam ili osam kožnih sjedala. Sklopivo stražnje sjedalo suvozača omogućuje prijevoz predmeta duljine do 3,50 m. Preklapanje sjedala u trećem redu povećava prtljažni kapacitet Zafira-e Life 'S' na 1500 litara (do razine krova). Uklanjanje stražnjih sjedala (koja se jednako lako mogu ponovno montirati) povećava ukupni teretni kapacitet na čak 3397 litara.

Raskošna 'Lounge' razina opreme dostupna je za verzije s dugim međuosovinskim razmakom, što uključuje sjedala s masažom i električnim grijanjem sprijeda, četiri pomična kožna sjedala iza, svako s jastukom širine 48 cm. VIP putnici tako mogu sjediti okrenuti jedan prema drugom i uživati ​​u prostoru za noge.

Povećavanje sigurnosti: Head-up zaslon, prednje upozorenje o sudaru i stražnja kamera

Novi potpuno električna Opel Zafira-e Life sadrži brojne sustave za pomoć vozaču. Kamera i radar prate područje ispred vozila. Sustav čak prepoznaje pješake koji prelaze cestu i može pokrenuti manevar kočenja u nuždi pri brzinama do 30 km/h. Polu-prilagodljivi tempomat prilagođava brzinu brzini vozila s onim ispred, automatski usporava i po potrebi može smanjiti brzinu na 20 km/h. Upozorenje za pomoć u traci i pad koncentracije upozoravaju vozače ako su proveli previše vremena za volanom i trebaju stanku. High-beam assist pomoć pri dugom svjetlu, koja se automatski prilagođava dugom ili kratkom snopu, uključuje se iznad 25 km/h. Također u ovom segmentu tržišta jedinstven je Head-up zaslon u boji koji pokazuje brzinu, udaljenost do vozila ispred i navigaciju.

Ultrazvučni senzori na prednjim i stražnjim odbojnicima upozoravaju vozača na prepreke prilikom parkiranja. Slika s kamere za stražnji pogled pojavljuje se na unutarnjem ogledalu ili 7,0-inčnom zaslonu osjetljivom na dodir, potonjem sa 180 stupnjeva vidljivosti iz ptičje perspektive.

Veliki zaslon osjetljiv na dodir dolazi s multimedijskim i multimedijskim-navigacijskim (Multimedia Navi) infotainmentom. Oba sustava imaju integraciju telefona putem Apple CarPlay i Android Auto. Zahvaljujući 'OpelConnectu', navigacijski sustav uključuje informacije o prometu u stvarnom vremenu za najnoviji status na cestama. Dostupan je snažan audio sustav sa svim razinama opreme. U vrhunskoj verziji putnici uživaju u prvoklasnoj akustici zahvaljujući deset zvučnika.

Kao vodeći model linije modela Zafira Life, nova Zafira-e Life bez emisija predstavlja izuzetno atraktivnu ponudu za ekološki osviještene privatne kupce i zahtjevne poslovne korisnike. Knjige narudžbi trebaju biti otvorene ovog ljeta.

  • +5
Opel Zafira-e Life Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel