OPEL i ADAC

Opel je napravio prvi električni reli automobil – Corsu-e Rally

Opel Corsa-e Rally prvi je električni reli auto na svijetu

Opel Corsa-e Rally prvi je električni reli auto na svijetu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Opel i ADAC će 2020. godine pokrenuti ADAC Opel e-Rally Cup, prvi reli marke za električne automobile na svijetu, a planira se petnaest natjecateljskih automobila namijenjenih mladim vozačima

Opel je prvi proizvođač automobila na svijetu koji je ponudio baterijsko-električno vozilo za reli. Natjecateljski električni automobil baziran je na modelu Opel Corsa-e, koji je već dostupan za naručivanje, a svoju će svjetsku premijeru imati na međunarodnom sajmu automobila IAA u Frankfurtu od 12. do 22. rujna. Opel i ADAC (njemački auto klub) će sljedeće 2020. godine pokrenuti ADAC Opel e-Rally Cup, prvi reli marke za električne automobile na svijetu.

Opel Corsa-e Rally

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Novom serijom Opel i ADAC nastavljaju svoje uspješno partnerstvo jer je proteklih godina ADAC Opel Rallye Cup bio ulaznica za okupljanje oko 100 mladih vozača iz 18 zemalja. Najbrži su također svoj međunarodni talent pokazali u međunarodnom timu ADAC Opel Junior Rallye. Juniori Opela su četiri puta zaredom (od 2015. do 2018.) osvajali europsko prvenstvo s modelom Opel Adam R2. Nova Opel Corsa-e sada zamjenjuje Adam R2 na reli etapama. Novi natjecateljski automobil snažan je 100 kW (136 KS) i razvija 260 Nm okretnog momenta iz mirovanja.

Opel Adam R2

Opel Adam R2

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Specifikacije:

  • Tip elektromotora: sinkroni
  • Snaga: 100 kW (136 KS)
  • Okretni moment: 260 Nm
  • Baterija: litij-ionska, 50 kWh
  • Prijenos: pogon na prednje kotače s Torsen diferencijalom
  • Ovjes: reli ovjes MacPherson, ovjes s uniball zglobovima sprijeda
  • Kotači: 7 x 17; ET20
  • Dimenzije u mm: dužina 4060, širina 1770 (+5 mm od standardne verzije), visina 1440 (+5 mm), međuosovinski razmak 2540 (+2 mm)

'Corsa-e je električni automobil za svakoga - u potpunosti prilagođen za svakodnevnu upotrebu i apsolutno pristupačan, osobina koje su jednako primjenjive na motorsport. Nova Corsa također je zabavna za vožnju i posebno je dinamična. Koristeći serijski automobil kao osnovu, prvi smo proizvođač automobila na svijetu koji je razvio električni reli automobil', rekao je izvršni direktor Opela Michael Lohscheller.

  • +6
  • +3

Opel Corsa-e Rally

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Hermann Tomczyk, predsjednik ADAC Sporta, dodao je: 'Uz ADAC Opel e-Rally kup prvi put dovodimo električni pogon u mainstream sport, a posebno uz podršku mladim vozačima. Inovativni koncept i suradnja s PSA Grupom otvaraju nam nove mogućnosti, posebno u podršci mladim vozačima.'

U početku će se ADAC Opel e-Rally kup odvijati tijekom utrka njemačkog reli prvenstva i drugih odabranih utrka, a serija bi trebala započeti u ljeto 2020. Najmanje deset kvalifikacijskih utrka tijekom prve sezone trajat će do 2021. godine i tvorit će takozvanu 'supersezonu'. Piramida podrške mladim vozačima dio je koncepta, koji predviđa i novo izdanje uspješne akademije ADAC Opel Rally, osnovane 2016. godine, kao prvu razinu. Tada je više od 1000 mladih pokazalo interes za jedinstvenim 'rally castingom', koji je vodio ravno na ADAC Opel Rally Cup za najtalentiranije sudionike.

Opel Corsa-e rally

Opel Corsa-e rally

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

U sljedećem koraku, nakon što diplomiraju na akademiji i ADAC-ovom Opel e-Rally kupu, najbolji mladi vozači proći će na Europsko juniorsko reli prvenstvo u novoj Opel Corsi R2. Integracija Opela u PSA Grupu nudi dodatne mogućnosti za vrhunske talente: sestrinska marka Peugeot natjecala se s moćnim modelima FIA R5, a Citroën čak i s WRC automobilima - izvrsne mogućnosti za uspon na najviši nivo međunarodnog relija.

Razvoj Opel Corsa-e Rallyja u Rüsselsheimu nastavlja se brzim tempom. Petnaest automobila planirano je za ADAC Opel e-Rally kup 2020./2021. Cijena automobila za buduće korisnike iz Opel Motorsporta bit će znatno manja od 50.000 eura (neto).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!