CES 2020

Nissan predstavio 'e-4ORCE' sustav pogona na sva četiri kotača: Ariya Concept nudi nova rješenja

11.01.2020 u 15:13

Bionic
Reading

Inženjeri su razvili tehnologiju e-4ORCE za upravljanje izlaznom snagom električnog pogona i performansama kočenja kako bi bili uglađeni i stabilni

Nissan je na Sajmu potrošačke elektronike (Consumer Electronics Show ili CES) u Las Vegasu predstavio svoj novi Ariya Concept, a radi se crossoveru s potpuno električnim pogonom. Ovaj koncept je već bio prikazan na autosalonu Tokyo Motor Show krajem prošlog listopada i Nissan je tada rekao da se ovaj električni crossover s dva motora može pohvaliti snažnim ubrzanjem, nagrađivanom tehnologijom za pomoć u vožnji ProPILOT 2.0 najnovije generacije i posve novim dizajnom marke. Njime je najavljena nova era i novo poglavlje u filozofiji stvaranja naprednih vozila ovog japanskog proizvođača automobila.

Sada je Nissan objavio da Ariya Concept sadrži novu tehnologiju nazvanom e-4ORCE za upravljanje sustava pogona na sva četiri kotača s dva elektromotora, po jedan je smješten na svakoj osovini. Ova tehnologija omogućuje trenutni okretni moment na sva četiri kotača, čime se postiže uravnotežena, predvidljiva snaga i upravljivost u usponu s mnogim premium sportskim automobilima. O konceptu ovog 4x4 pogona na praktičnom testiranju na modelu Nissan Leaf e+ smo pisali krajem listopada.

Sam naziv e-4ORCE izveden je kao složenica u kojoj: 'e' predstavlja Nissanove tehnologije koje omogućuju 100-postotni sustav pogona električnim motorom, '4ORCE' (izgovara se force ili sila na engleskom jeziku) evocira fizičku snagu i energiju sa '4' koji stoji za sposobnost kontrole upravljanja na svim kotačima.

Nissan Ariya Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Tehnologija e-4ORCE s dva motora za upravljanje na svim kotačima nudi precizno upravljanje i stabilnost, što vozačima daje veće samopouzdanje i još više uzbuđenja nego ikad prije', rekao je Takao Asami, Nissanov viši potpredsjednik za istraživanje i napredni inženjering. 'Ova tehnologija omogućuje izvrsne performanse u zavojima i vuču na skliskim površinama i udobnu vožnju za sve putnike.'

Nissan Ariya Concept predstavljanje e-4ORCE sustava Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Ova nova tehnologija je nastala iz lekcija naučenih u razvoju Nissanovog GT-R-ovog ATTESA E-TS sustava razdvajanja okretnog momenta i inteligentnog 4X4 sustava terenca Nissan Patrola. Inženjeri su razvili tehnologiju e-4ORCE za upravljanje izlaznom snagom električnog pogona i performansama kočenja kako bi bili uglađeni i stabilni.

Neusporediva udobnost vožnje rezultat je tehnologije e-4ORCE da minimizira amplitude podizanja i spuštanja (pitch&dave) vozila. To se postiže korištenjem regenerativnog kočenja prednjeg i stražnjeg motora, čime se gradski način prometa koji se sastoji od zaustavljanja i kretanja čini manje neugodnim. Slično je i na grubim, neravnim cestama i pri ubrzavanju upravljanje motorom je optimizirano za održavanje udobnosti vožnje minimizirajući nepravilno kretanje.

Sustav e-4ORCE povećava samopouzdanje vozača vjernim praćenjem predviđene linije vožnje vozača zahvaljujući ultra-preciznom upravljanju motorom i kočnicama. Uz samopouzdanje za rukovanje takvim različitim cestovnim površinama, čak i za početnike na skliskim površinama, vožnja postaje ugodnija.

Ono što je još interesantnije je činjenica da se ova e-4ORCE može primjeniti i na različite tipove vozila, uključujući SUV, sedane i hatchbackove. Inače, Nissan Ariya bi na tržište trebao izaći 2021. godine.

  • +15
Nissan Ariya Concept (CES 2020) Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan