Nove tehnologije

Jaguar Land Rover osmislio sjedala budućnosti; Sjedite, a mislite da hodate!

17.01.2020 u 08:56

Bionic
Reading

Automobilsko sjedalo koje mijenja oblik koristi niz pokretača-aktuatora u pjeni sjedala kako bi se stvorila stalna mikro-podešavanja, koja djeluju tako da vaš mozak misli da hodate te se mogu individualno prilagoditi svakom vozaču i putniku

Jaguar Land Rover je razvio pionirski sustav za promjenu oblika sjedala koji može pomoći u smanjenju zdravstvenih rizika povezanih s predugim sjedenjem. Početkom godine, pažnja potrošača često se okreće prema zdravlju i dobrobiti, a prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) ljudi sve više žive sjedilačkim načinom života što dovodi do potencijalnih zdravstvenih rizika. Ova pojava obuhvaća više od četvrtine stanovništva svijeta, njih 1,4 milijarde, a takav način života može skratiti mišiće u nogama, bokovima i glutealima uzrokujući bol u leđima. Oslabljeni mišići također znače da je veća vjerojatnost da ćete se ozlijediti od padova ili naprezanja.

Automobilsko sjedalo koje mijenja oblik koristi niz pokretača u pjeni sjedala kako bi se stvorila stalna mikro-podešavanja, koja djeluju tako da vaš mozak misli da hodate te se mogu individualno prilagoditi svakom vozaču i putniku.

Simuliranjem ritma hodanja, odnosno pokret poznat kao zdjelična oscilacija, tehnologija može pomoći ublažavanju zdravstvenih rizika predugog sjedenja na produženim putovanjima. Istraživanja britanskog ministarstva prometa (Department for Transport) iz 2018 pokazuju da samo u Velikoj Britaniji vozači prijeđu automobilom prosječno 235 km svaki tjedan.

Dr. Steve Iley, glavni liječnik Jaguar Land Rovera, je rekao: 'Dobrobit naših kupaca i zaposlenika je u središtu svih naših tehnoloških istraživačkih projekata. Koristimo svoju inženjersku ekspertizu da bismo razvili sjedalo budućnosti koristeći inovativne tehnologije koje do sada nismo vidjeli u automobilskoj industriji kako bismo pomogli u rješavanju problema koji pogađa ljude širom svijeta.'

Vozila Jaguar i Land Rover već se odlikuju najnovijim ergonomskim dizajnom sjedala, s višesmjernim podešavanjima, funkcijama masaže i klimatskom kontrolom koja je ugrađena u svim rasponima. Dr. Iley je također izdao savjet kako prilagoditi svoje sjedalo kako bi se osigurao savršen položaj u vožnji, od uklanjanja većih predmeta iz džepa, do pozicioniranja ramena i osiguravanja da su vam kralježnica i zdjelica ravni do potpore bedra kako biste smanjili točke pritiska.

Istraživanje je dio Jaguar Land Roverove posvećenosti neprestanom unapređenju dobrobiti kupaca tehnološkim inovacijama. Prethodni projekti uključuju istraživanja za smanjenje učinaka putne bolesti i primjenu tehnologije ultraljubičastog svjetla za zaustavljanje širenja prehlade i gripe.

Zajedno, ti napori vode prema nultom odredištu (Destination Zero) - ambiciji Jaguar Land Rovera da učini društva sigurnijima i zdravijima, a okoliš čistijim - odgovornom budućnošću za njihove radnike, kupce i zajednice oko nas. Kroz neumorne inovacije, Jaguar Land Rover prilagođava proizvode i usluge u susret svijetu koji se brzo mijenja.