SIGURNOST U PROMETU

Istraživanje prometnih nesreća u Italiji: Korištenje pametnog telefona tijekom vožnje jedan od glavnih oblika distrakcije

21.09.2023 u 10:12

Bionic
Reading

Otprilike 90 posto nesreća na talijanskim prometnicama rezultat je lošeg ponašanja vozača, a odvraćanje pažnje je jedan od glavnih rizika. Skretanje pogleda s ceste čak i na samo 4 sekunde kako biste pogledali svoj pametni telefon jednako je vožnji s povezom preko očiju. Pri brzini od 50 km/h prijeđete 56 m, a da pritom ne gledate cestu

Ometana i opasna vožnja jedan je od glavnih uzroka prometnih nesreća u Italiji i događa se kad god vozač ne drži pogled na cesti, ruke na upravljaču i maksimalnu koncentraciju na glavni zadatak: sigurnu vožnju.

Jednostavno rečeno, svaka aktivnost koja nije vezana uz vožnju potencijalno vam odvlači pažnju i povećava rizik od sudjelovanja u prometnoj nesreći. Naime, kada vozačka aktivnost postane sekundarna, manje se pažnje posvećuje mogućim opasnostima na cesti.

Najnovije istraživanje koje je predstavio Anas pokazalo je da je oko 90 posto nesreća rezultat neispravnog ponašanja vozača, a skretanje pažnje je jedan od glavnih rizika za vozače i druge sudionike u prometu. Korištenje pametnog telefona tijekom vožnje jedan je od glavnih oblika distrakcije: oni koji koriste telefon dok su za volanom 4 puta su više izloženi mogućnosti sudjelovanja u prometnoj nesreći.

Skretanje pogleda s ceste čak i na samo 4 sekunde kako biste pogledali svoj pametni telefon jednako je vožnji s povezom preko očiju. Pri brzini od 50 km/h prijeđete 56 metara, a da pritom ne gledate cestu.

Slanje poruka, traženje kontakata u imeniku, korištenje aplikacija mogu odvratiti pozornost vozača s ceste: pisanje poruke, primjerice, povećava mogućnost sudara za 6,1 puta (Virginia Tech Transportation Institute).

Ne samo smetnje uzrokovane pametnim telefonom, već je i prekoračenje brzine jedan od najčešćih uzroka sudara i nesreća.

Novi prometni zakon u Italiji

Sigurnost u cestovnom prometu je tema od vitalnog značaja, ali i iznimno aktualna. Godine 2022. u Italiji je bilo 3159 smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama i 165.889 prometnih nesreća.

Kako bi se poboljšala sigurnost na cestama, Vijeće ministara upravo je konačno odobrilo prijedlog zakona o novom Zakonu o cestovnom prometu, kojim se uvodi niz pravila koja predviđaju strože kontrole i sankcije.

Konkretno, pooštrene su kazne za one koji prekoračuju brzinu i za one koji koriste mobitel tijekom vožnje. Na primjer, svatko tko bude zaustavljen zbog prebrze vožnje ili korištenja mobitela tijekom vožnje, osim novčane kazne (do 1084 eura u prvom slučaju i do 1697 eura u drugom slučaju) bit će podložan i privremenom oduzimanju vozačke dozvole.

Uzroci prebrze vožnje variraju i često su povezani s čimbenicima ponašanja. Mnogi vozači odluče voziti prebrzo zbog nestrpljivosti ili stresa. Svakodnevna ludnica i pritisak da se ispune rasporedi mogu natjerati ljude da pretjerano pritiskaju papučicu gasa.

U drugim slučajevima to je nedostatak svijesti o opasnostima: neki vozači podcjenjuju rizike povezane s prebrzom vožnjom. Međutim, ponekad je to nedostatak pozornosti na prometne znakove koji označavaju ograničenje brzine. Prevencija i svijest o opasnostima stoga su ključni za smanjenje broja nesreća, ali i kazni. Prebrza vožnja je najčešće kažnjivo ponašanje i predstavlja 38,7 posto ukupnih sankcija. (Izvor Istat 2022)

  • +4
Istraživanje prometnih nesreća u Italiji Izvor: EPA / Autor: RICCARDO ANTIMIANI

Broj sankcija za nepropisno korištenje uređaja u automobilu, posebice pametnog telefona, također je visok, jednak 97,6 posto onih izrečenih prema članku 173. Zakona o cestovnom prometu (Izvor Istat: podaci Prometne policije).