Elektrifikacija

I legendarni američki pickup Ford F-150 prelazi na struju!

Prototip potpuno električnog F-150 povukao je kompoziciju tešku preko 500 tona

Prototip potpuno električnog F-150 povukao je kompoziciju tešku preko 500 tona

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford Motor Company

Povlačenjem željezničke kompozicije teške preko 500 tona prototip potpuno električnog F-150 pokazao je kolika je njegova vučna snaga

Prije samo nekoliko dana Ford je upriličio izuzetno zanimljivu promidžbenu prezentaciju, no za razliku od širokog auditorija u svečanim odijelima u nekoj glamuroznoj opernoj kući, prezentaciju svog budućeg potpuno električnog modela F-150 upriličio je na lokalnom teretnom kolodvoru. A uvažena publika su mu bili vlasnici modela iz serije F, dosadašnjih generacija ovog legendarnog kamioneta, ljudi koji s ovim modelom rade i od njega žive te prehranjuju svoje obitelji.

Potpuno električni F-150 povukao je gotovo 500 tona

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford Motor Company

Poznato je to da Amerikanci vole pickup vozila, ali zapanjuje činjenica da je najprodavaniji pojedinačni model u svijetu prošle godine bio upravo pickup, i to serije Ford F. Prodano ih je u cijelom svijetu čak 1.076.153 primjerka. A ako uzmemo u obzir samo tržište Sjedinjenih Američkih Država, na kojem je prodano 84,5 posto svih modela serije F u 2018. godini, posve je jasno zašto Ford kao američka kompanija ustraje na tome da i u budućnosti jako lijepo pazi na svoju zlatnu koku. Prošle godine Ford je proslavio 100 godina proizvodnje u tvornici River Rogue Complex, u Dearbornu u državi Michigan, u kojoj se svake 53 sekunde proizvede po jedan F-150. Stoga već duže vrijeme radi na budućim modelima ovog pickupa koji je izgradio Ameriku, i imaju potpuno pravo.

  • +5
  • +2

Ford F-150, potpuno električni prototip

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford Motor Company

No nije to bila uobičajena prezentacija prototipa all-electric F-150 pickupa uz slogan That’s Built Ford Tough ili, u slobodnom prijevodu - 'ovo je očvrsnulo Ford'. A kako djela govore više od tisuću riječi, Linda Zhang, glavna inženjerka Forda F-150, pokazala je sposobnosti ovog prototipa potpuno električnog F-150 povlačenjem 10 željezničkih vagona za prijevoz vozila s utovarenih 42 komada modela F-150 za 2019. godinu. Cijela kompozicija bila je teška oko milijun funti ili 453.592 kilograma. Gotovo 500 tona! A kada su još utovarena 42 vozila (svako je teško 2,7 tona) onda je kompozicija bila teška čak 566.990 kg.

Ako ste se upitali zašto baš 42 komada F-150, onda je odgovor vrlo jednostavan – model Ford F-150 je najprodavaniji pickup u Americi već 42 godine uzastopno.

Ford F-150, prototip potpuno električnog pickupa

Ford F-150, prototip potpuno električnog pickupa

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford Motor Company

Ford je ovime potvrdio da će uskoro na tržište izbaciti potpuno električni F-150, ali i potpuno novi F-150 Hybrid, koji u prodaju kreće sljedeće godine. Oba elektrificirana modela imat će čvrstinu, sposobnost i inovaciju kakve kupci F-150 i očekuju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!