detaljan uvid

[FOTO/VIDEO] Zavirili smo ispod karoserije konceptnog Porschea Mission R

04.10.2021 u 12:33

Bionic
Reading

Mission R ima dva elektromotora, pogon na sve kotače i 800 kW (1088 KS), a s težinom manjom od 1500 kg, sportski bi automobil trebao ubrzavati od 0 do 100 km/h za manje od 2,5 sekunde uz najveću brzinu veću od 300 km/h

Iako je koncept Porsche Mission R privukao veliku pozornost na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u Münchenu početkom rujna ovaj potpuno električni trkaći automobil zasad je samo vizija. Ideja o tome kako bi mogao izgledati budući jezik dizajna demonstrirana je konceptnim automobilom za korisnike Porscheovih trkaćih automobila.

Dizajn - i vanjski i unutarnji - fascinira, polarizira i potiče živu raspravu. Baš onako kako i treba. Koncepti su istraživanje tržišta utjelovljeno u objektu. Često su to samo lijepo oblikovane školjke: izložbeni automobili bez motora, bez tehnologije ispod kože. Mission R je, međutim, već sposoban trkaći automobil.

Porsche Mission R koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche AG

'To je filozofija Porschea', kaže Michael Behr. Tehnički voditelj projekta odgovoran je za orkestriranje različitih disciplina uključenih u Mission R i za stalno praćenje izvedivosti. 'Ovaj prototip je, naravno, u ovom trenutku izložbeni automobil, ali također zadovoljava najviše tehničke standarde.'

  • +25
Porsche Mission R koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche AG

Provedba Porsche strategije

Ispod ljuske automobil predstavlja ispunjenje Porscheove strategije o održivosti i društvenoj odgovornosti. Dok tvrtka već radi na potpuno električnoj bazi u Formuli E, koristi sintetička goriva u Porsche Mobil 1 Superkupu i razvija novi hibridni natjecateljski automobil za utrke u izdržljivosti, Mission R sada donosi električnu tehnologiju i u customer utrkama.

Porsche rijetko prikazuje takve futurističke konceptne automobile. Ali kad se to dogodi, često kulminira ogromnim uspjehom. Uzmite Boxster: originalni koncept predstavljen je u Detroitu 1993. Ili Carrera GT, koju je Walter Röhrl vozio ispred pariškog Louvrea 2000. Konceptni automobil 918 Spyder uslijedio je 2010., ovaj put u Ženevi. Preteča Taycana, Mission E, debitirala je na IAA 2015. Behr je također sudjelovao u tom projektu. 'Ovo su poslovi s velikim pritiskom na rok', priznaje, 'ali istovremeno su i snovi inženjera koji počinju s praznim listom papira.' Ne postoji model za Mission R. To je model.

Razmišljajući do kraja

Za Porscheove standarde nije dovoljno samo izgraditi kotrljajuću šasiju koja samo daje oblik viziji iz odjela za dizajn. Duh Weissacha zahtijeva performanse i u konceptnim automobilima. Tijekom procesa stvaranja, svaki korak procesa računalno potpomognutog projektiranja (CAD) provodi se s istom pažnjom prema kvaliteti kao da se radi o predprodukcijskom vozilu.

Mission R ima pogon na sve kotače i 800 kW (1088 KS). Snagu napajaju dva elektromotora, proizvedena u Zuffenhausenu, zajedno s mjenjačem s jednom brzinom. S ciljnom težinom manjom od 1500 kilograma, sportski automobil trebao bi ubrzavati od 0 do 100 km/h za manje od 2,5 sekunde. Ovisno o izboru omjera prijenosa, najveća brzina je veća od 300 km/h.

Porsche Mission R koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche AG

Izravno hlađenje statora

Zahvaljujući izravnom hlađenju statora - nepomičnog elementa električnog stroja u kojem se rotor okreće - jedinice isporučuju iznimno veliku kontinuiranu snagu. Futuristički trkaći automobil snalazi se sa samo jednim krugom hlađenja ulja i bez ijedne kapi vode. Izravno hlađenje visokonaponske baterije uljem temelji se na inovaciji razvijenoj za trostrukog pobjednika Le Mansa, Porsche 919 Hybrid. Šasija je, također, napredna trkaća tehnologija i ima prednju osovinu s dvostrukim A-vilicama. Za dobru vidljivost na mokrom čak je ugrađeno i grijano vjetrobransko staklo.

'Istodobno smo dali sve od sebe da iskoristimo i posljednji djelić laganog potencijala u svakom detalju', kaže Behr. Na primjer, 3D kućište prijenosnika je 30 posto lakše od lijevanog. Dodatna snaga kočenja tijekom oporavka omogućila je skidanje 12 kg s kočionog sustava. Složena vanjska karoserija nije samo lagana, već je i održiva: sastoji se uglavnom od prirodnih vlakana, dopunjenih komponentama od ugljičnih vlakana.

Majstorstvo iz Weissacha

Weissach je poznat po izvrsnom inženjeringu, ali i po majstorstvu. Šasija tajnog prototipa izgrađena je u Flachtu, u odjelu za utrke. Kasnije se preselio unutar Weissacha u zgradu broj 100, visoko zaštićeni objekt ispod studija Style Porsche. Tu su nastali vanjski oblik i interijer.

Između ovih postaja, vizionarska šasija mora izaći na svjež zrak - još uvijek bez zaštitnog tijela. 'Skid pan', skliska površina ceste pripremljena za vozače da vježbaju kontrolu proklizavanja kućne testne staze je na dnevnom redu. Ovaj prvi funkcionalni test, manje od šest mjeseci prije premijere automobila na IAA, predstavlja ključnu prekretnicu. Bez obzira što su mnoge komponente u ovom trenutku još privremene. Čelični podokvir bit će dovoljan za roll-out izlazak; konačni kompozitni kavez tek treba biti stvoren. Sjedalo, upravljač i pedale još su posuđeni od postojećih trkaćih automobila, dok naplatcima još uvijek nedostaju središnje matice glavčine.

Automobil koji vozi Lars Kern u ovom se trenutku čini prilično gol. I sam je čovjek relativno lagano odjeven - kolege oko njega još ovog hladnog proljetnog dana nose debele jakne. 'Postoje topliji dani', kroz smijeh se prisjeća razvojni inženjer, 'ali postoje i znatno gori. Imati priliku sudjelovati u ovakvom projektu tako je emotivno iskustvo. Bio sam kao dijete u trgovini slatkišima!' Uvijek iznova usmjerava sirovi stroj na testnu stazu. Nakon nekoliko kompleta guma, ravnoteža kočnica između prednje i stražnje osovine je također posložena. 'Najviše me iznenadilo koliko je automobil već bio napredan. I naravno neposredna dostupnost ogromnog okretnog momenta i ukupne dinamike vožnje. Tada je već bilo jasno: ono što se ovdje stvara bit će jako zbavno.'