test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Audi A4 35 TDI S tronic Advanced+ ; Premium automobil s izvrsnim motorom od 163 KS

30.01.2020 u 08:41

Bionic
Reading

Već na prvi pogled, osvježeni Audi A4 djeluje izuzetno skladno i njegov premium izgled uočljiv je iz svih kuteva

Nakon četiri godine Audi je krajem svibnja 2019. predstavio facelift pete generacije svog udarnog modela A4, koji se kao model na tržištu pojavio 1994. zamijenivši legendarni model Audi 80. Peta generacija A4 oznake B9 (Typ 8W; na tržištu od 2016 – do jeseni 2019.) na sredini svog životnog ciklusa trebala je doživjeti neke promjene. Mi smo na testu imali A4 35 TDI S tronic Advanced+ s dizelskim motorom snage 163 KS.

Pogledamo li najnoviji A4, njegov vanjski izgled sada se uklapa u novi dizajnerski jezik ove njemačke premium marke. To je naročito vidljivo izvana jer su oštre linije iznad blatobrana istaknule još robusniji izgled A4.Prednja maska, koja ni do sada nije bila malena, sada je malo ravnija, ali i šira te izgleda još veća..

Vanjske dimenzije limuzinske verzije su sljedeće; duljina je 4762 mm, širina 1847 mm (bez retrovizora), visina 1431 mm, dok mu je međuosovinski razmak 2820 mm. Težina našeg testnog modela je 1495 kg bez vozača, a volumen prtljažnika 460 litara. Na našem testnom modelu su bile zimske gume Continental WinterContact TS 850 P dimenzija 245/40R18.

Unutrašnjost A4 u verziji opreme Advanced+ u kojem su bile crne presvlake sjedala od tkanine, crna instrumentna ploča i sivi svod krova djeluju već pri ulasku u kabinu audijevski otmjeno, ne i razmetno. Gotovo sve je još uvijek na uobičajenom mjestu. Što se ergonomije tiče, Audi ovdje ne radi nikakve eksperimente i to je dobra stvar! No jedna stvar ipak nedostaje u osvježenom A4, a to je za one navikle – okretno dugme za infotainment sustav. Ipak, to nije nedostatak, jer se novim 10,1-inčnim zaslonom upravlja samo dodirom ili glasom. Izgled korisničkog sučelja već je poznat s drugih modela, poput A6, i još je dodatno unaprijeđen. Nedostaje haptička, odnosno osjetilna povratna informacija, ali ona se zamjenjuje tonovima kada se dodirnu kontrolne površine. Umjesto okretne tipke, u središnjoj konzoli sada se smjestio natkriveni prostor za stvari. Ono što malo nedostaje na infotainment zaslonu u Advanced+ opremi je kamera za vožnju unatrag, umjesto toga je svoje mjesto našla grafika koja pokazuje udaljenosti sprijeda i straga od prepreka u obliku crtica.Audi nije mijenjao kontrolu klime ispod infotainment zaslona, koja je pregledna i dobro funkcionira. Riječ je o standardnom trozonskom klima uređaju.

Armaturna ploča ostaje inače identična prethodniku, sportski trokraki volan s okruglim središnjim dijelom nije nov, ali dobiva novu raspodjelu gumba. U ruci se osjeća ugodno i prianja jako dobro. U našem slučaju, Audi opcionalno instalira potpuno digitalni vozački instrument 'Audi Virtual Cockpit'. Zaslon mjeri 12,3 inča i oštar je. Uz pomoć upravljača ovdje se mogu odabrati tri različita pogleda. Udobnost sjedenja je izvrsna u profiliranim sportskim prednjim sjedalima. Čak i u drugom redu sjedala, udobnost sjedenja nije ništa manje slabija. S visinom osoba u drugom redu od 1,80 m, glava i koljena imaju dovoljno prostora.

Što se tiče motora Audi A4 facelift u cijelosti se sastoji od 2-litrenih četverocilindričnih i 3-litrenog šestocilindričnog turbo motora. Naš testni model je imao dizelski dvolitreni 35 TDI turbomotor obujma 1968 cm³ snage 163 KS (120 kW), najvećeg okretnog momenta od sjajnih 380 Nm pri 1500 do 2750 okr/min. Kako je naš motor uparen sa 7-brzinskim S tronic automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom, koji je usput rečeno izvanredan, A4 koji smo imali na testu ubrzava od 0 do 100 km/h za odličnih 8,2 sekundi, a krajnja brzina mu je 228 km/h. I ovaj 35 TDI motor ima 12-voltni blagi hibridni sustav (MHEV) s remenom upravljanim starter/generatorom i litij-ionskom baterijom. Ovaj sustav smanjuje potrošnju goriva uz poboljšanje udobnosti i ovom se tehnologijom omogućuje primjerice isključivanje motora tijekom vožnje - takozvani modus kotrljanja. Ova široko utemeljena elektrifikacija daje važan doprinos postizanju ciljeva Audijeve flote za potrošnju goriva. U svakodnevnoj uporabi sustav MHEV smanjuje potrošnju goriva do 0,3 litre na 100 pređenih kilometara, prema pojedinačnim Audijevim mjerenjima.

Pogon našeg testnog modela je na prednja dva kotača, a Audi navodi podatak o prosječnoj potrošnji 4,1 do 3,8 litara na 100 km u kombiniranim uvjetima, što bi donekle odgovaralo stvarnosti kada bi se vrlo umjereno vozili. Emisija CO2 je prema proizvođaču deklarirana na 109 do 101 g/km, no to kao i potrošnja goriva uvelike ovisi i o dimenzijama i tipu guma.

Što reći o vožnji s našim testnim modelom A4? Auto leži odlično na cesti i djeluje prilično stabilno u vožnji autocestom, ali i u gradskim ili regionalnim prometnicama. Ovjes, prednji s pet spona uz cijevni stabilizator, a straga također s pet spona uz cijevni stabilizator funkcioniraju sjajno, i neravnine na cesti se gotovo i ne primjećuju. Motor je prilično elastičan i omogućuje, naročito u dinamičkom modu sjajan odziv, a količina snage je i više nego dovoljna, gotovo iznenađujuća. Rekli smo već, limuzina A4 izgleda sjajno, sportski i dizajnerski odlično pogođena. Palac gore!

Za kraj, cijena osnovnog modela A4 35TDI S tronic je 325.912 kuna sa svim davanjima. Naš testni model sa svim opcijama stoji 355.522 kuna sa svim davanjima.

  • +28
Audi A4 35 TDI S tronic Advanced+ Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.