naučeno iskustvom

[FOTO/VIDEO] Pobjednici Dakra doradili MINI Countryman; pravi paket za off-road avanturiste

09.06.2020 u 11:23

Bionic
Reading

'MINI Countryman powered by X-raid' rezultat je tisuće kilometara odvoženih kao asistentski automobil peterostrukim pobjednicima relija Dakar

X-raid, polutvornička momčad BMW-a koja već godinama nastupa na rally-raid utrkama, poput one najslavnije – relija Dakar, je predstavila poseban off-road paket za serijski MINI Countryman. U središtu paketa je povećanje razmaka od tla do četiri centimetra i off-road naplatci. Dodatne značajke i dizajnerski paket upotpunjuju off-road osjećaj. MINI Countryman powered by X-raid rezultat je tisuće kilometara odvoženih kao asistentski automobil peterostrukim pobjednicima relija Dakar.

MINI Countryman powered by X-raid dobro je opremljen za avanturiste. Povećani razmak od tla do četiri centimetra postiže se kombinacijom kompleta za podizanje karoserije za dva centimetra i kombinacijama širih naplataka i guma. X-raid koristi mnogo robusnije naplatke, zajedno s gumama višom bočnicom kako bi se izbjeglo oštećenje guma. Nadalje, koristi se poseban prsten za naplatke, pa nije potrebno zamijeniti kompletan naplatak u slučaju oštećenja.

Dodatna LED svjetla omogućuju bolji vid u mraku na neravnom terenu. Lagani, aluminijski krovni nosač osigurava prostor za sve što vam treba za bijeg od svakodnevnog života. S dizajnerskim paketom koji se sastoji od MINI Piano Black elemenata i narančastih X-raid dizajnerskih naglasaka, MINI Countryman pokrenut X-raidom zaista se ističe u mnoštvu. Cijena ovih preinaka stoji između 2000 i 6000 eura.

MINI Countryman powered by X-raid Izvor: Promo fotografije / Autor: X-raid Team

Iskustvo i učenje iz relija Dakar

X-raid ima bogato iskustvo stečeno tijekom mnogih nastupa na kultnim pustinjskim utrkama. Peterostruki pobjednici relija Dakar ne samo da su stekli iskustvo pripremajući rally automobile: asistentski servisni vozni park, koji prevozi članove tima s jednog bivaka na drugi, također prelazi tisuće kilometara - često i u lošim uvjetima na cesti, a momčad X-raid je prvi put upotrijebila MINI Countryman 2010. godine. U godinama od tada automobil je kontinuirano modificiran kako bi se nosio sa specifičnim izazovima s kojima se suočava.

Dok asistentski automobili momčadi, koji servisiraju trkaće automobile, obično putuju javnim cestama za vrijeme dvotjednih utrka Dakar, iste nisu uvijek u dobrom stanju. Udarne rupe na cestama i makadmske dionice dio su ove utrke postavljajući pred momčad niz izazova. Kako bi izbjegli oštećenja na lošim cestama i poboljšali vozne osobine pratećih vozila, tim je povećao visinu od podloge MINI Countrymana.

Prelazeći Ande između Argentine i Čilea, službeni automobili proputovali su stotine kilometara makadamskim putevima prekrivenih oštrim kamenjem. To je često rezultiralo probijanjima guma, a promjena guma na više od 4000 metara nadmorske visine bila je doslovno zadaća koja 'oduzima dah'. Čvršće gume i naplatci omogućili su X-raidu da se uhvati u koštac s tim problemom.

X-raid Dakar Rally 2020. Izvor: Promo fotografije / Autor: X-raid Team

MINI Countryman ponovno je bio dio X-raid tima za reli Dakar 2020. u Saudijskoj Arabiji, gdje su pomogli da u osvajanju pete pobjede momčadi X-raid na utrkama Dakar. Španjolac Carlos Sainz osvojio je svoj treći Dakar s trećom različitom markom, svoj prvi s novim Mini JCW X-Raid buggyem.

  • +11
MINI Countryman powered by X-raid Izvor: Promo fotografije / Autor: DennisMoebus