svjetska premijera

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi Kia Sportage: Peta generacija vrhunski je urbani SUV

Kia Sportage - peta generacija

Kia Sportage - peta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Potpuno novi Sportage bit će predstavljen sa širokim spektrom snažnih, responzivnih i učinkovitih pogonskih sklopova, uključujući najnoviju generaciju čistih benzinskih i dizelskih motora, kao i one hibridne (HEV) i plug-in hibridne (PHEV)

Kia je svijetu predstavila petu generaciju modela Sportage, za koji kažu da je pažljivo izrađen od temelja kako bi bio vrhunski urbani SUV. Potpuno novi Sportage simbolizira pionirski DNK marke Kia. Prošli uspjeh Sportagea duboko je ukorijenjen u razmišljanju o stalnom ponovnom otkrivanju. Pod novom markom Kia, peta generacija Sportage ponovno donosi inovaciju koja podiže marku na sljedeću razinu.

Kia Sportage - peta generacija

Kia Sportage - peta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Razvijen na novoj arhitekturi, novi Sportage kombinira dizajn usmjeren na vozača i vrhunski interijer s izvrsnim zakrivljenim zaslonom koji donosi najnovija dostignuća u tehnologiji povezivanja.

Dizajneri su se također usredotočili na stvaranje ugodnog prostora u kojem će vrijeme provesti svi putnici. Inteligentan paket i pametna upotreba prostora znači da svi u Sportageu mogu imati koristi od prostora za glavu i noge, za koji kažu da je vodeći u klasi. Ovaj SUV također postavlja referentnu vrijednost u kapacitetu prtljage, naglašavajući njegovu svakodnevnu obiteljsku praktičnost.

Kia Sportage - peta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Kia Worldwide

Novi Sportage također prednjači u sigurnosti, uključujući pasivne i aktivne visokotehnološke sustave - uključujući Kijin svjetski poznat sveobuhvatan paket naprednih sustava pomoći vozaču (ADAS).

Da bi stvorio dinamično, privlačno i optimalno iskustvo vožnje, Sportage predstavlja brojna visoko inovativna tehnološka dostignuća, uključujući Kijin sustav E-Handling koji poboljšava dinamičke performanse vozila te poboljšava okretnost i stabilnost. Nova generacija električnog upravljačkog ovjesa (Electric Control Suspension ili ESC) pruža optimalnu udobnost i vrhunsku razinu sigurnosti u svakom trenutku zahvaljujući svojoj kontinuiranoj kontroli prigušenja u stvarnom vremenu.

Kia Sportage - peta generacija

Kia Sportage - peta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Terenski način rada Terrain Mode pruža novom Sportageu izvanredne mogućnosti vožnje u zahtjevnijim uvjetima poput snijega, blata i pijeska, omogućujući vlasnicima da se bave avanturističkim aktivnostima u slobodno vrijeme.

Napredni pogonski sklopovi čine Sportage vrlo ekonomičnim 'operatorom' u stvarnom svijetu s malim emisijama, ali takva štedljivost uparena je s glatkom i vrlo reaktivnom isporukom snage, što rezultira energičnim, sportskim i zabavnim SUV-om za vožnju.

Sportage je prvo Kijino vozilo dostupno u izvedbama modela s dugim i kratkim međuosovinskim razmakom, ovisno o regiji, osiguravajući da obitelj pete generacije u potpunosti zadovolji raznolike i specifične potrebe svih tržišta.

Novi identitet dizajna

Vanjski izgled Sportagea postavlja nove dizajnerske granice i dramatično daje ton obitelji sljedeće generacije.

Kia Sportage - peta generacija

Kia Sportage - peta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Napete i oštre linije mreškaju se po profinjenom tijelu, pojačavajući dramatične napetosti u stilu. Istodobno, čiste, ali mišićave površine udružuju snage uz složenu grafiku dajući SUV-u dinamičnu i asertivnu prisutnost na cesti. Pod potonjim pojmom se podrazumijeva sposobnost iskrenog izražavanja vlastitih mišljenja, stavova i osjećaja pri tom ne kršeći prava drugih. Iznutra je stvoren prostor koji je uistinu vrhunski, stapajući senzibilitet visoke tehnologije u suvremeni stil.

Otkriven početkom ove godine na veliko priznanje dizajnerske zajednice, novi Kijin jezik dizajna Opposites United (Ujedinjene različitosti) srž je potpuno novog Sportagea, utječući na svaki aspekt njegova izgleda i karaktera.

Filozofija koja potiče na razmišljanje i odvažnost sastoji se od pet stupova: Radost zbog razuma, Moć napretka, Tehnologija za život, Napetost za spokoj i Smjelo za prirodu. Posljednji stup - Smjelo za prirodu - duboko je utjecao na dizajnersko stvaranje novog Sportagea, utjelovljujući prirodni svijet i stvarajući dizajnerski identitet koji ima odvažan, emotivan, moderan, ali organski oblik.

Potpuno novi Sportage rezultat je suradnje između glavne Kijine globalne dizajnerske mreže u Koreji, Njemačkoj, SAD-u i Kini.

Kia Sportage - peta generacija

Kia Sportage - peta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

S prednje strane, potpuno novi Sportage prikazuje precizan i zamršen oblik dizajna sa svojom detaljno orijentiranom crnom grafikom rešetke koja se proteže u širini lica. Tehnička grafika spaja glavne frontalne značajke potpuno novog Sportagea, donoseći upečatljiv izgled. Rešetka povezuje Kijinu modernu potpisanu rešetku Tigrov nos s prepoznatljivim LED DRL-ima (dnevnim svjetlima) u obliku bumeranga, koji zauzvrat stvaraju čvrste granične linije za upečatljiva LED Matrix prednja svjetla.

Odajući počast svom sportskom nasljeđu, bočni profil potpuno novog Sportagea stvara uzbudljivu prisutnost na cesti zategnutim linijama koje presijecaju čiste, ali profinjene površine tijela koje neprimjetno spajaju kontrastne količine. Predstavljajući prvi za liniju Sportage, crni krov - opcija boje u boji koja se razlikuje od karoserije vozila - sada je dostupan s novim modelom, pomažući naglasiti sportski profil i istaknuti arhitektonski dinamičan C-stup. Dodatak kromirane trake pojačava se na stražnjem dijelu potpuno novog Sportagea i na stup D, stvarajući skladne linije sa stražnjim spojlerom koji dodatno pridonosi sportskom pedigreu automobila.

Potpuno novi Sportage zadržava snažnu prisutnost na cesti straga, mišićavog mahajućeg fastback dizajna koji se ulijeva u stražnja svjetla, izrađena kako bi se stvorilo dojam da su se precizno urezali u tijelo. Brijača stražnja svjetla povezana su tankim vodoravnim dizajnom, što daje posve novom Sportageu zadivljujuće širok dojam sa stražnje strane.

Ovisno o specifikacijama i modelu, novi Sportage vozi se na 17, 18 ili 19-colnim kotačima uz izbor između sedam različitih dizajna, boja i završnih oblika od legura.

Pažljivo izrađena kabina kombinira naprednu tehnologiju i suvremeni stil

Interijer potpuno novog Sportagea poigrava se smjelošću u karakteru, mekoćom u kvalitetama i inovacijama u tehnologiji, stvarajući vozački orijentirani prostor koji je uistinu vrhunski. Kabina je pažljivo izrađena kako bi spojila proboj s luksuznim značajkama, vrhunskim materijalima i modernim stilom.

Kia Sportage - peta generacija

Kia Sportage - peta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

U središtu moderne moderne kabine Sportagea nalazi se lijepo isklesan integrirani zakrivljeni zaslon s tankom podlogom na dodir i fino detaljnim otvorima za zrak. Zakrivljeni zaslon prelazi prednjim dijelom unutrašnjosti, dajući kokpitu dramatičnu širinu i dubinu.

Visokotehnološki 12-inčni zaslon osjetljiv na dodir i napredni integrirani kontroler djeluju kao živčani centar za potrebe povezivanja, funkcionalnosti i upotrebljivosti vozača i putnika. Oba su sustava stvorena da budu jednostavna za upotrebu, vrlo intuitivna i mekana na dodir. 12-inčna instrumentna ploča opremljena je najnovijom generacijom zaslona s tekućim kristalima od tankog filma s tranzistorima za nevjerojatno preciznu i jasnu grafiku. Uz tako naprednu i sigurnu visokotehnološku povezanost, potpuno novi Sportage koristi najnoviji bežični softver i ažuriranja karata.

Ergonomska središnja konzola optimalno je pozicionirana za vozača i suvozača, pružajući spremište, konfiguraciju operativnog sustava, držače za čaše i prekidače s mekim dodirom, a potonji sjedi na povišenom profilu uz brojčanik za mjenjanje. Odjeljak za punjenje pametnih telefona nudi bežično punjenje velike brzine.

U cijeloj kabini korišteni su najkvalitetniji materijali koji su raskošni na dodir, dok dinamične opcije boja dodaju živost i energiju. Sjedala za vozača i suvozača kombiniraju inovaciju i udobnost u sportskom tankom dizajnu.

Kia Sportage - peta generacija

Kia Sportage - peta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Potpuno novi Sportagein inteligentni unutarnji prostor, koji kombinira praktičnost, funkcionalnost i svestranost, potkrijepljen je kompaktnim međuosovinskim razmakom od 2755 mm, širinom od 1865 mm, duljinom od 4660 mm i visinom od 1660 mm. To je rezultiralo paketom koji je vodeći u klasi za prostor za noge, prostor za glavu i kapacitet prtljage. Potpuno novi Sportage nudi 1050 mm prostora za noge za putnike u drugom redu i 1000 mm prostora za glavu, dok kapacitet prtljage iznosi 637 litara (VDA). Kako bi se povećala praktičnost, stražnja se sjedala mogu spustiti jednostavnim pritiskom na tipku, omogućujući tako jednostavan i brz stvaranje ravnog prostora za teret.

Potpuno impresivan surround zvuk u automobilu isporučuje se putnicima potpuno novog Sportagea putem vrhunskog zvučnog sustava Harman Kardon, vodećeg u industriji.

Po prvi puta u povijesti Sportagea, samopouzdaniji model posebno je dizajniran da prenese energičniji, svestraniji senzibilitet. X-Line Sportage ima odbijeni branik, bočni prag i zakrivljeni krovni nosač. Iznutra se koristi kadulja zelene boje s odvažnim poplunom i crnim metalnim drvetom što dodatno oživljava izdržljivu osobu modela.

Suprotno X-Lineu u novoj Sportage postavi je model GT-Line, koji je dizajniran da poprimi urbaniji crossover SUV oblik s istaknutim bojama karoserije koje su živopisne i žustre. Unutrašnjost počiva na jakim kontrastima između crne i bijele, dajući modelu GT-Line živo sportsko okruženje.

  • +4
  • +1

Kia Sportage - peta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Napredni pogonski sklopovi

Potpuno novi Sportage bit će predstavljen sa širokim spektrom snažnih, responzivnih i učinkovitih pogonskih sklopova, uključujući najnoviju generaciju čistih benzinskih i dizelskih motora.

Od samog početka razvoja, potpuno novi Sportage trebao je prihvatiti najnovija dostignuća pogonske tehnologije, čineći ga jednim od najučinkovitijih i ekološki prihvatljivih SUV-ova na raspolaganju.

Od lansiranja, u potpuno novoj postavi Sportage bit će ponuđen visokotehnološki 1,6-litreni TGDI pogonski agregat koji generira 180 KS i 265 Nm okretnog momenta. Četverocilindrični agregat ostvaruje povećanu učinkovitost goriva novim i optimiziranim postupkom izgaranja, probojnim tehnologijama hlađenja i ključnim mjerama smanjenja trenja, uključujući napredni integrirani sustav upravljanja toplinom i upotrebu kugličnog ležaja s malim trenjem.

U lansiranje je također uključen novi i vrlo učinkovit R2,0-litreni dizelski motor koji ima napredni turbopunjač promjenjive geometrije koji mu pomaže da razvije 186 KS i okretni moment od 417 Nm. Četverocilindrični 2.0 motor je dizajniran kao odgovor na pooštravanje propisa o emisijama i sadrži niz sofisticiranih tehnologija za smanjenje emisije štetnih plinova i poboljšanje stvarne učinkovitosti goriva. Izvanredne tehničke inovacije uključuju upravljanje elektromagnetskim ventilom, uljnu pumpu promjenjivog kapaciteta, električni termostat i optimiziranu postavku maziva i hlađenja.

1,6-litreni TGDI motor povezan je sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7DCT), dok je dostupan i 6-stupanjski ručni mjenjač. Novi R2,0-litreni dizelski motor dolazi s opsežno redizajniranim 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Dodatak multi-disk pretvarača okretnog momenta kontroliranog prigušivačem služi za poboljšanje učinkovitosti potrošnje goriva povećanjem dometa zaključavanja i poboljšanjem ukupnih voznih karakteristika novog Sportagea. Revidirani osmobrzinski prijenos koristi novo dizajniranu strukturu mjenjača koja smanjuje istjecanje ulja i poboljšava stabilnost upravljanja i odziv brzine. Sadrži i novu pumpu za ulje koja je optimizirana za kapacitet zajedno s visoko učinkovitim dizajnom profila zuba.

Razvijen na naprednoj arhitekturi koja obuhvaća najnovije inovacije u elektrifikaciji pogonskog sklopa, potpuno nova linija Sportage također će sadržavati hibridne (HEV) i plug-in hibridne (PHEV) modele koji nude beskompromisni ekološki prihvatljivi SUV paket. Više informacija o visokotehnološkim elektrificiranim potpuno novim modelima Sportage, zajedno s ostalim benzinskim i dizelskim inačicama, bit će dostupno blizu početka prodaje.

Kia Sportage - peta generacija

Kia Sportage - peta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Optimalan pogon u svim okruženjima

Na temelju nove N3 arhitekture tvrtke, svaki element potpuno novog Sportagea dizajniran je i razvijen kako bi se poboljšao SUV-ov premium status.

Prvo predstavljanje za Kiju je stvaranje potpuno novog Terrain Mode koji će debitirati na petoj generaciji Sportagea. Razvijen za vlasnike Sportagea koji se žele baviti avanturama i aktivnostima u slobodno vrijeme na otvorenom, vrlo napredni terenski način rada automatski prilagođava postavke Sportagea tako da vozilo ostvaruje optimalnu dinamiku vožnje za bilo koje stanje na cesti i okoliš, uključujući snijeg, blato i pijesak.

Izvan terenskog načina rada, Sportage je prema zadanim postavkama postavljen na Drive Mode način vožnje, a vozač bira između podpostavki Comfort, Eco, Sport ili Smart. Radi praktičnosti i dodatne sigurnosti, svi načini rada prikazani su unutar digitalne skupine zaslona s visokom razlučivošću. Intuitivna i vrlo vizualna grafika u audio video navigacijskom sustavu se proširuje kako se vozilo promijenilo u pogledu postavki vožnje prilikom promjene s jedne podpostavke načina vožnje u drugu.

Nova platforma također je snažno informirala o potpuno novim Sportageovim voznim karakteristikama, kombinirajući profinjenu, stabilnu i udobnu vožnju s okretnim i dinamičnim upravljanjem. Napredni sustav upravljanja i ovjesa koji je pomno podešen pomaže u spajanju ovih kvaliteta. S prednje strane, potpuno novi Sportage koristi se ovjesom tipa MacPherson, a straga je postavljen na četiri veze.

Nova električna kontrola ovjesa (ECS) pruža optimalnu udobnost i vrhunsku razinu sigurnosti u svakom trenutku zahvaljujući svojoj kontinuiranoj kontroli prigušenja u stvarnom vremenu. Elektronički sustav s pogonom na sva četiri kotača osigurava optimalnu raspodjelu snage između prednjih i stražnjih kotača, ovisno o uvjetima na cesti i situacijama u vožnji, ne samo da dodatno poboljšava vozačke performanse već i povećava sigurnost. Uz to, verzije HEV i PHEV potpuno novog Sportagea dobit će novi visokotehnološki sustav E-rukovanja tvrtke, daljnjim poboljšanjem dinamičkih performansi i poboljšanjem okretnosti i stabilnosti tijekom manevara zavoja i skretanja.

Kia Sportage - peta generacija

Kia Sportage - peta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Sportage ima najnovije pasivne, aktivne i ADAS sigurnosne tehnologije

Budući da je sigurnost glavni prioritet tijekom razvoja, potpuno novi Sportage pete generacije jedno je od najsigurnijih vozila u svojoj klasi.

Ispod elegantnog vanjskog dizajna potpuno novog Sportagea nalazi se ojačana i lagana struktura tijela koja ima visoku torzijsku krutost. Potpuno novi Sportage ima različite sigurnosne sisteme i primjenu na strukturi sustava, uključujući zračni jastuk za vozača, zračni jastuk za suvozača, bočne zavjese i zračne jastuke s bočnih strana

Kijina hvaljena interno razvijena tehnologija naprednog sustava za pomoć vozaču (ADAS) pomaže Sportageu da izbjegne potencijalne opasnosti, u potpunosti štiteći putnike i ostale sudionike u prometu na svakom putovanju. Kao dio svog ADAS paketa, potpuno novi Sportage sadrži Kijinu vodeću pomoć u sprječavanju sudara (FCA), koja pomaže u izbjegavanju sudara s predmetima ispred vozila tijekom vožnje. Ako se prethodno vozilo iznenada uspori ili se otkrije rizik od sudara prema naprijed, poput zaustavljenog vozila, pješaka ili biciklista ispred Sportagea, FCA daje upozorenje. Nakon upozorenja, ako se rizik od sudara poveća, FCA automatski pomaže u hitnom kočenju vozila.

Highway Driving Assist (HDA) pomaže u održavanju zadane udaljenosti i brzine od vozila ispred vas tijekom vožnje autocestom, a istovremeno pomaže i centriranju potpuno nove Sportage u svojoj traci.

Navigacijski pametni tempomat (NSCC) pomaže u vožnji potpuno novog Sportagea sigurnom brzinom autocestom koristeći navigacijske podatke u stvarnom vremenu. Dalje proširujući opseg NSCC-a, za dijelove autoceste gdje postoje zavoji i zavoje, tehnologija automatski smanjuje brzinu vožnje prije nego što naiđe na zavoj ili zavoj. Po povratku na ‘ravno’ autocestu, NSCC resetira ograničenje brzine na prvobitnu razinu.

Ako upravljate pokazivačem smjera za promjenu prometne trake, ako postoji opasnost od sudara sa stražnjim vozilom, novi sustav pomoći pri izbjegavanju sudara u mrtvim kutovima (BCA) pružit će upozorenje vozaču. Nakon upozorenja, ako se rizik od sudara poveća, BCA aktivno kontrolira potpuno novi Sportage kako bi izbjegao sudar. BCA je aktivan i u situacijama kao što su manevri paralelnog parkiranja, što dodatno pomaže u izbjegavanju sudara sa stražnjim vozilima. Monitor za mrtve kutove (BVM) također je uključen u potpuno novi Sportage i dodatno poboljšava sigurnost i vidljivost vozača pri promjeni trake prikazujući u stražnjem dijelu stražnju sliku vozila na instrumentnoj ploči.

Daljinsko pametno parkiranje (RSPA) pomaže vozaču da daljinski parkira ili izađe s parkirnog mjesta izvan vozila.

Zbog lansiranja na globalno tržište kasnije ove godine, više informacija o potpuno novom Sportageu bit će dostupno u dogledno vrijeme.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!