PREDANOST ELEKTRIFIKACIJI

[FOTO/VIDEO] Nissan Juke Rally Tribute Concept: Proslava 50. godišnjice pobjede kultnog 240Z na Istočnoafričkom reliju

25.06.2021 u 15:43

Bionic
Reading

Pogonski sklop Juke Rally Tribute koncepta bio bi električni hibridni pogonski sklop, omogućavajući veću učinkovitost, nudeći dodatni trenutni okretni moment kako bi poboljšao svoje performanse u svim uvjetima

Povodom 50. godišnjice Nisanove pobjede na Istočnoafričkom reliju kultnog Datsuna 240Z Nissan je objavio skice koje pokazuju kako bi izgledao suvremeni Nissanov reli automobil zasnovan na modelu Juke.

Slike Nissonovog koncepta Juke Rally Tribute objavljene su kako bi se poklopile s prvim danom legendarnog Safari Rally Kenya u sklopu kalendara Svjetskog reli prvenstva nakon 19 godina.

Proizvodnja Jukea prirodno je polazište za dizajn Juke Rally Tribute Concept-a zahvaljujući robusnom i povišenom položaju na cesti, s kratkim prednjim i stražnjim prevjesima što ga prirodno čini iznimno okretnim i omogućuje snažne terenske performanse.

S uvećanim lukovima na kotačima za prilagodbu terenskih guma po mjeri, stav vozila sada je impozantniji, dok dodatna svjetla postavljena na haubu i krov naglašavaju konkurentnost Juke Rally Tribute Concept-a kao terenskog vozila.

Crna hauba i crni kotači vozila Juke Rally Tribute Concept vizualni su posveta kultnom reli automobilu 240Z (tada još pod markom Datsun) iz 1971. godine koji se natjecao na Istočnoafričkom reliju. A ti isti nagoveštaji poslužili su i kao inspiracija za konceptni automobil Gripz koji je Nissan predstavio na salonu automobila u Frankfurtu 2015. godine, što je pak utjecalo na dizajn proizvodnog Jukea koji je predstavljen 2019. godine.

East African Rally Datsun 240Z 1971. Izvor: Ostale fotografije / Autor: King Rose Archives

Safari Rally

Safari Rally je reli utrka koja se održava u Keniji. Prvi put održan je od 27. svibnja do 1. lipnja 1953. godine kao East African Coronation Safari (istočnoafrički krunidbeni safari) u Keniji, Ugandi i Tanganjiki, kao proslava krunidbe kraljice Elizabete II. 1960. godine preimenovan je u East African Safari Rally i zadržao je to ime do 1974. godine, kada je postao Safari Rally.

Posvuda smatran jednim od najpopularnijih afričkih relija, trebao se vratiti na Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC) 2020. nakon 18 godina stanke, ali je otkazan zbog pandemije Covid-19. Umjesto toga, vratit će se na Svjetsko prvenstvo u reliju ove godine.

Kao dio Nissanove predanosti elektrifikaciji svog asortimana, pogonski sklop Juke Rally Tribute koncepta bio bi električni hibridni pogonski sklop, omogućavajući veću učinkovitost, kao i nudeći dodatni trenutni okretni moment kako bi poboljšao svoje performanse u svim uvjetima.

  • +5
Nissan Juke Rally Tribute Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Coralie Musy, potpredsjednica, marke i iskustva kupaca, Nissan Automotive Europe, je rekla: 'JukeE Rally Tribute Concept slavi ikonski trenutak u Nissanovom nasljeđu, uz sudjelovanje i pobjedu legendarnog 240Z na Istočnoafričkom reliju 1971. godine. kao proslava te pobjede, on odražava Nissanovu pionirsku povijest u crossoverima, upečatljivom dizajnu i elektrificiranim pogonima. Oduševljeni smo proslavom 50. godišnjice pobjede tog izuzetnog postignuća s ovim upečatljivim slikama.'

'Nissan trenutno piše uzbudljivo poglavlje svoje povijesti jer smo usred obnavljanja asortimana crossovera u Europi. Zamjena prve generacije pionirskog i kultnog Jukea predstavljena je krajem 2019. godine i pokazala se izuzetno popularnom među kupcima . Također smo upravo lansirali treću generaciju referentne vrijednosti i novoelektrificirani Qashqai u Europi, dok će robusni X-Trail crossover uslijediti sljedeće godine', dodala je.

1971. godine legendarni 240Z koji je odnio pobjedu na iscrpljujućem istočnoafričkom safari reliju vozio je Edgar Herrmann s navigatorom Hansom Schüllerom. Zapravo, reli je bio zapanjujući uspjeh za marku, jer su i druga dva modela 240Z stigli na cilj na drugom i sedmom mjestu. Nadalje, pobjeda je predstavljala drugu uzastopnu pobjedu marke u reliju.

Spušteni 240Z pokretao je 2,4-litreni redni šesterocilindrični motor snage 210 KS, s pogonom na stražnjim kotačima. Pobjednički automobil restauriran je 2013. godine i dio je Nisanove zbirke naslijeđa koja se nalazi u Zami, u blizini globalnog sjedišta Nissana u japanskoj prefekturi Kanagawa.